Am auzit de prea multe ori expresia: „am băgat X mii de euro in casă, dar a meritat investiția”, sau „investesc acum, îmi iau propria casă/mașină”. Voi nu? Sau poate chiar o/le folosiți și nu știți unde e problema.
Problema e următoarea: cât timp eu cumpăr, sau renovez un imobil în care am de gând să locuiesc, aceea nu e o investiție, ci o achiziție. Acel bun, îl poți transforma dintr-o achiziție în investiție.
Cum?
Nu voi mai locui eu aici, voi da imobilul in chirie, iar când prețul imobilului va crește cu măcar XY mii de Euro, atunci îl voi vinde.
Deci:
O achiziție îmi ia banii din buzunar, pe când o investiție îmi poate returna cu mult mai mult decât am cheltuit eu inițial, generând un profit.
Atenție!!!
Orice tip de investiție pleacă mai întâi de la un PLAN făcut la rece (recomandat e să fie scris)!
Mai multe exemple de investiții:
Să presupunem că ești pasionat de fotografie. Din economiile tale, îți achiziționezi o cameră foto profesională. După ce ai investit timp și energie să poți stăpâni echipamentul și arta fotografiei, vei putea să transformi achiziția într-o investiție în momentul în care ea va produce bani. Chiar dacă proiectele nu vor acoperi din prima toate cheltuielile, în timp, acea investiție se va dovedi a fi profitabilă.
Investiție poate fi chiar și via din curtea casei. În primăvară o cureți, o legi, iar planul e să produci un vin extrem de bun, pe care să-l păstrezi 10 ani, ca mai apoi să-l vinzi cu mult, obținând un mega profit. Ai înțeles? Poți investi în orice. Alege tu acel ceva!
E bine înainte de a alege, să fie clare anumite lucruri:
- Toate investițiile aduc profit într-un timp lung -> între 6 și 60 de ani. (Da, ani!) De aceea trebuie să fii consecvent!
- Începe cu puțin, reinvestește parte din profit apoi, după ce funcționează bine, diversifică!
- Investițiile necesită eforturi/ muncă din partea investitorului. Unele muncă fizică, altele muncă intelectuală.
- Investițiile implică riscuri! Dar, despre riscuri, vom vorbi data viitoare.
- Investițiile sunt cu adevărat investiții când am mentalitatea corectă!
Dacă ți-a plăcut, ai găsit aceste rânduri utile și/sau interesante, distribuie și celor din comunitatea ta. Așteptăm părerea ta într-un comentariu!
Îmi place mult ideea şi modul de gândire, mă faci curios să citesc și mai departe.