Riscul – Abordarea corectă

Dacă ne luăm după înțelepciunea convențională, riscul trebuie eliminat din viața noastră cât se poate de repede și pentru totdeauna. Într-o abordare superficială a lucrurilor există și soluția: îți găsești un job „de viitor”, unde se câștigă bine, eventual la o companie mare, de unde să ieși la pensie liniștit.

Realitatea e alta!

Tot ce ai citit mai sus eu numesc manipulare socialistă! (Dar despre asta vom vorbi într-un alt episod).

Eu consider că în realitate riscul trebuie abordat statistic și pe termen lung!

Înainte de a spune mai multe trebuie să precizez că următorul articol va fi despre cum afli mai multe informații despre tine, astfel încât să poți trata riscul, personalizat fix pentru persoana ta.

Să revenim acum cu următoarea întrebare:

Statistic vorbind, câți din generația de după 1980 vor ajunge la pensie de drept și la ce vârstă?

Răspunsul doare: cât mai puțini, ca să fie profitabilă afacerea pentru organizațiile ce se ocupă de pensii. Oamenii din astfel de organizații sunt bine educați, de aceea iau statisticile și își modelează business-ul după ele. Cum așa? Simplu, când speranța de viață era de 55 de ani, se ieșea la pensie la 55-60 de ani, deoarece statisticile arătau ca doar 10-25% din populație ajung la vârsta de 65-70 de ani. Pentru aceasta categorie, organizația poate pierde bani, dar recuperează cu ceilalți care mor conform statisticilor (cazul ideal, pentru organizații, este „să mori fix cu o lună înainte de pensionare”).

Exemplul cu pensiile a fost ales ca să se atingă și ideea de termen lung.

Să presupunem că ai prins un job bun în IT, ca programator. Chiar dacă acum te gândești că la pensie vei avea venituri mari, oare vei rezista până la pensie? Cu tehnologia care se schimbă în permanență, riscul să fii înlocuit de unul, sau doi studenți proaspeți absolvenți și ieftini crește de la un an la altul. Vei zice că mergi spre management, dar acolo locurile sunt limitate. O altă variantă ar fi de expert. Pentru asta, hai să luăm un exemplu concret. Nu demult, toată electronica era făcută cu circuite numerice, iar după 15-20 de ani, acestea rămân istorie, deoarece sunt înlocuite de circuitele numerice programabile. Să mai luăm un exemplu. Website-urile: salarii wow, cerere uriașă, dar pentru cât timp? Că sunt atât de multe platforme prin care oricine își poate face propriul website cu doar câteva click-uri. Cât de sigur va mai fi jobul ăsta peste 20 de ani?

Acum să luăm și un exemplu foarte riscant: afacerile. Să îți deschizi acum un business e riscant (pe termen scurt). Spre deosebire de un job, în care, cu cât trece timpul, cu atât riscul crește, în afaceri e invers. Cu cât trece timpul, tu ai mai multe informații despre piață și chiar dacă dai faliment, riscul scade. Statisticile arată că media, în lume, pentru milionarii, care au luat-o de la zero, cu vârsta sub 35 de ani este de 17 falimente, până să ajungă la succes.

Nu toți sunt antreprenori, dar oricine se poate educa să devină un investitor ai propriilor bani.

Cu cât începi mai repede, cu atât ai șansa să îți micșorezi riscul.

Rămâi pe canal, distribuie și dă un comentariu despre cum ți se pare și ce așteptări ai pentru viitor.

Dacă ai ajuns până aici, aș vrea să îți mulțumesc și să îți dezvălui anumite subiecte din viitor. Vom trata, cum să știi la ce ești cel mai bun, cum îți administrezi timpul, banii, energia și riscul, iar mai încolo vom călători împreună (să sperăm că această comunitate va crește) într-o lume a investițiilor.

Lasă un răspuns

Scroll to Top
%d blogeri au apreciat: