De ce Biblia trebuie studiată, nu doar citită și memorată?
Pentru a răspunde la această întrebare, vom folosi o imagine, interesantă și explicită, cred eu.
Totuși, înainte de a descrie imaginea, cred că ar fi bine să creionăm puțin contextul.
Și aceasta o vom face răspunzând la o întrebare, care sună cam așa:
”Trebuie Biblia citită și memorată?”
Răspunsul este unul categoric: ”DA!”. Și hai să le luăm pe rând.
Biblia trebuie citită
Este singura carte care a schimbat individul și societatea, la propriu, în direcția bună, aducând pacea, liniștea interioară, dar și dorința de a sluji, în dragoste aproapele.
Un alt argument, ar putea fi acesta: este cea mai bine vândută carte, din istoria omenirii. Iar cum un bestseller, se citește pentru că nu vrei să fii în necunoștiință de cauză și să te faci de râs în societate, tot așa și Biblia, de departe cel mai bun bestseller, chiar trebuie citită.
Fiind o bibliotecă de 66 de cărți, Biblia, o dată citită de la un capăt la altul, pe lângă palmaresul impresionant câștigat, cu care chiar te poți lăuda și creierul cititorului se poate bucura de o lectură cu totul nouă, unică, ce activează zone din creier, ce nu puteau fi activate prin alte metode, deoarece, această carte minunată, armonizează perfect atât de multe subiecte, într-o manieră divină, ce nu poate fi recreat de om, fără ajutor și inspirație de sus, de la Dumnezeu.
Biblia trebuie memorată
După ce înțeleg puterea Bibliei, de a-mi schimba viața, conștientizez imediat că, nu voi putea citi în permanență din ea. Așa că, voi dori să mă umplu cu ea, ca, indiferent de situație, eu să pot scoate din memorie pasaje din ea și să le ascult din memoria proprie, delectându-mă și schimbându-mă în același timp.
Sau, poate că vrei să memorezi versete, ori pasaje din Biblie, puse pe categorii și, în funcție de situațiile cu care te confrunți, să scoți din visteria memoriei tale, textul menit să te motiveze să continui, să te întărească, să te îmbărbăteze, să-ți dea bucurie, să-ți dea nădejde și pace.
Și de acum putem trece la imaginea noastră.
Pentru că e dimineață și stomacul parcă începe să se trezească, ne vom orienta înspre mâncare.
Dar, pentru că vorbim de ceva bun, va trebui să ne uităm la ceva cu o aromă fină. Așa că, voi alege cașcavalul premium Maasdamer.
Acest cașcaval, se produce în formă de roată, iar fiecare roată, ajunge să cântărească undeva la 13 kg.
Despre prețul unei astfel de roți, nu cred că are sens să vorbim, ținând cont de faptul că, marea majoritate a românilor, înstrâmbă din nas, la prețul a 100 g, din acest minunat cașcaval.
În schimb, ce cred că merită discutat este ambalarea și protejarea acestui cașcaval.
În mod normal, cașcavalul de duzină, se face în role mici, care se videază și se țin la rece, până ce acestea ori expiră, ori sunt consumate.
Totuși, cașcavalul nostru, după maturare, se învelește într-o ceară.
Ei bine, această ceară, protejează cașcavalul și-l menține la fel de proapsăt și aromat, o perioadă foarte lungă de timp.
Numai că, această ceară nu se mănâncă. Ci, ea trebuie rasă și îndepărtată de pe cașcavalul nostru, pentru ca noi să ne putem bucura de această minunată delicatesă.
Și tocmai acest procedeu de îndepărtare a cerii este imaginea studiului biblic.
Dacă îi înțeleg valoarea, îmi voi cumpăra roata. Numai că, Dumnezeu, în bunătatea Lui, știind cât de scumpă ar fi Biblia și dorind totuși, ca fiecare din noi să aibă acces la ea, a sensibilizat inimile multora, ca Biblia să fie distribuită ori gratuit, ori dacă este plătită, să i se plătească doar costul de multiplicare și livrare, nu și valoarea.
Acum, dacă eu doar o citesc, e ca și cum doar aș expune roata de cașcaval, într-o vitrină și, din când în când mă uit la ea și-o admir și citesc scrisul de pe etichetă, ori inscripțiile de pe ceară.
Iar dacă, doar o memorez, pot spune din memorie inscripțiile de pe ceară, textul de pe etichetă, eventual, detalii despre greutatea și dimensiunile exterioare cașcavalului.
Totuși, studiul biblic înseamnă să mă echipez cu instrumentele necesare, pentru a îndepărta ceara și a tăia în bucăți cașcavalul, ca mai apoi, să îl pot savura și mânca.
Și bineînțeles, că nu pot studia Biblia, dacă nu o citesc. Iar memorarea este utilă atât ca și formă de citire când nu pot sta la masă să citesc din ea, dar și ca luare la pachet, a unei bucățele din cașcavalul curățat de ceară și tăiat în prealabil.
Acum, pot spune doar atât: spor la îndepărtat ceara și poftă bună!
Iar după ce gustăm din Cuvântul lui Dumnezeu, revelat prin Biblie, sunt sigur că vom putea spune împreună aceasta:
A lui Dumnezeu să fie toată slava, în veci! Amin.