De meserie: Țepari

native american warrior in traditional regalia
De meserie: Țepari

Nu aș vrea să mergem tocmai până la indigenii americani, pentru că pentru majoritatea românilor, oriunde s-ar afla ei, le este aproape imposibil să-i vadă în vreun fel, sau altul neam cu ei. Și dacă nu e neam cu noi, nu prea vrem să învățăm de la străini, ceea ce, uneori e bine.

Dar pentru că noi suntem români, vom vorbi de cel care a făcut termenul ”Țeapă”, popular. Da, vom vorbi un pic despre unul din neamul nostru românesc, pe nume Vlad Țepeș.

Ce făcea el? Îi trăgea în țeapă pe cei răi, nu?

Dacă atâta știm despre el, am spune că făcea foarte bine pentru că el de fapt curăța țara de rău. Dar dacă analizăm mai în detaliu, vedem că pe tatăl lui îl chema Vlad Dracul. Hmm, cum ar putea ieși ceva bun din ceva drăcesc?

Biblia este foarte categorică când spune că bun este numai Dumnezeu. Iar dacă i se zicea, după cum se scrie la moartea lui Moise, ”omul lui Dumnezeu”, mă gândeam că și Vlad (ori tatăl, ori fiul) ar fi vrut să fie și el mai bun.

Bineînțeles că istoria poate fi manipulabilă funcție de interese și ai putea argumenta că de fapt poporul și scribii erau niște oameni răi, care nu-l suportau pe domnitorul care curăța țara de rău și i-au scos porecla aceasta nefericită.

Asta ar putea fi posibil, dar cu șanse foarte mici de a fi și realitatea. Așa că, voi prezenta doar două puncte de vedere:

  1. Dacă tot poporul, inclusiv scribii sunt oameni răi și Vlad Țepeș era de fapt un om bun, cel puțin scribii ar fi fost trași în țeapă și ar fi fost înlocuiți cu unii mai buni. Dar dacă tot poporul e rău, domnitorul nu reprezintă oglinda societății?
  2. Nu Vlad Țepeș ajunge să fie băgat la închisoare pentru trădare? Iar revenirea lui este una care seamană mai mult cu cei care ocupă funcții cu pile, decât după merite.

Dar cel mai rău e de fapt asta: metoda de pedepsire era una prin care îi nenorocea pentru toată viața pe cel care a greșit…

Când în perioada aceea metoda de pedepsire era închisoarea, unde omul care a greșit, stătea la răcoare, singur și se analiza, iar dacă își schimba comportamentul, părerea de rău, urma să-l scoată de acolo, având din nou ocazia să ducă o viață normală.

Nu și în cazul lui Vlad Țepeș. La el dacă greșeai, erai schingiut pentru totdeauna. Iar asta nu e deloc o caracteristică a unui om ce se luptă să fie mai bun în fiecare zi.

Haideți să venim acum în zilele noastre. Cui le zicem noi țepari astăzi? De exemplu, primim tot felul de mesaje de la oameni, care ne fac o ofertă de nerefuzat, noi trebuie să dăm un click pe vreun link ceva (vă rog să nu dați click pe link-uri pe care nu le cunoașteți). Și pentru cei care apasă pe link-urile respective, țeparii încep să ia toate datele conturilor + parolele de la aplicațiile de pe telefon și încep să intre în conturile bancare și să-și transfere banii către conturile lor. Iar banca nu poate înapoia banii, pentru că transferul apare ca și cum ar fi făcut chiar de proprietarul acelui cont.

Și uite cum, țeparii din zilele noastre, pedepsesc oamenii neatenți, sau neștiutori, cu o pedeapsă, care îi va nenoroci pe unii din ei, pentru tot restul vieții, la fel cum o făcea Vlad Țepeș acum câteva sute de ani în urmă.

Totuși, unde e de fapt problema? Cum se ajunge la asta? Și cine poate ajunge aici?

Problema e o sfoară împletită în 3:

  1. Mândria;
  2. Egoismul;
  3. Puterea.

Oamenii sunt foarte interesați de a dezvolta toate aceste 3 sfori, din totdeauna. Dar în perioada noastră, se poate dezvolta o sfoară care era mult mai greu de dezvoltat în vechime de oricine: sfoara puterii.

Azi, dacă ai bani ai o formă de putere în mâini. Iar banii pot fi făcuți de oricine.

Puterea aceasta, a ajuns accesibilă oricui…

Și dacă asta transformă orice om, într-un Vlad Țepeș, unde sunt aceștia? Că acum mai toți oamenii sunt mândri, egoiști și au și putere financiară.

Țeapa pe care noi o luăm de la ei este prin lipsa lor de omenie. Și mai exact, prin mediocritate și lene ei își primesc salariile, ba chiar își măresc avuțiile.

Cum e să plătești bani mulți pentru un serviciu mediocru?

Aceștia sunt țeparii.

Dar asta nu e tot. Pentru că vreau să mă acordez după standardul de viață sănătos, voi prezenta viziunea lui Dumnezeu:

Oricine nu își slujește aproapele ca pe sine însuși și nu o face ca și cum ar fi pentru Domnul, o jertfă de bun miros și plăcută Domnului, cu mult sacrificiu și sudoare pe frunte, este de fapt un Țepar!

Să ne ajute bunul Dumnezeu să ne cercetăm și să ne pocăim de acest stil de viață drăcesc!

Chiar trebuie să ne apropiem de Dumnezeu, dacă vrem să ne fie bine în veșnicie!

A lui Dumnezeu să fie toată slava, în veci! Amin.

Lasă un răspuns

Scroll to Top
%d blogeri au apreciat: