Vin vremuri grele… Dar pentru cine? Eu sunt pregătit?

person in yellow protective suit

Aud atât de des, vorba: ”vin vremuri grele”. Dar, când văd că aceasta este spusă și de un creștin, nu-mi vine deloc bine. Și pentru a explica gravitatea situației, voi folosi expresia lui Solomon: această vorbă, pentru un creștin, când o aude venind din gura altui creștin, este ca oțetul în gura omului.

Și hai s-o luăm cu începutul. În primul rând, creștinii nu orbecăiesc ca orbii. Asta fac cei care încă nu s-au întâlnit personal cu Domnul Isus Hristos. Și, din nefericire, mulți sunt acei care își spun că sunt creștini, dar nu s-au întâlnit cu Domnul Isus Hristos… Dar asta, poate fi dezvoltată într-un alt articol, sau chiar o serie întreagă.

Cum adică creștinii nu orbecăiesc ca orbii?

Dacă eu m-am întâlnit cu Domnul Isus Hristos, El mi-a descoperit (sau revelat), atât Evanghelia, cât și voia Lui cu privire la mine. Acum, dacă eu știu voia Lui cu privire la mine, oare nu văd și știu ce am de făcut? Ei bine, cine nu s-a întâlnit cu Domnul, nu știe…e beznă totală acolo.

Acum, ca o paranteză, dacă îmi spun că sunt creștin și caut să împlinesc poruncile Domnului Isus Hristos, în a-mi iubi aproapele ca pe mine însumi, include să-i mărturisesc, cu gura, Evanghelia și mărturia mea persoanală, dorindu-mi sincer ca și aproapele meu să vadă și să se întâlnească cu Domnul Isus Hristos.

Chiar nu-mi pot iubi aproapele prin a-i ascunde ce am eu cel mai de preț!

În al doilea rând, creștinii citesc Biblia și cred că este Cuvântul lui Dumnezeu.

Păi, dacă nu citesc și nu studiez insistând și cugetând profund la Cuvântul lui Dumnezeu, îmi vor scăpa atât de multe aspecte, încât, duhul meu, va muri de foame.

Acum, poate e bine să înțelegem aceasta. Nu știu dacă ai avut o perioadă în care trupul nu a mâncat, ori se simțea slăbit. Dar, dacă ai avut, știi că te simți complet amețit, ai în permanență impresia că vei cădea și totul devine ca o ceață… La fel se simte și când duhul meu este lipsit de Cuvânt, lipsit de hrană.

Ce-ar fi să luăm un cuvânt, și să-l savurăm împreună, chiar și în contextul temei de astăzi?

Deci apostolii, pe când erau strânși laolaltă, L-au întrebat: ”Doamne, în vremea aceasta ai de gând să așezi din nou Împărăția lui Israel?”

El le-a răspuns: ”Nu este treaba voastră să știți vremurile sau soroacele; pe acestea Tatăl le-a păstrat sub stăpânirea Sa.

Ci voi veți primi o putere, când Se va coborî Duhul Sfânt peste voi, și-Mi veți fi martori în Ierusalim, în toată Iudeea, în Samaria și până la marginile pământului.”

Faptele Apostolilor 1:6-8 VDC

Deci, Domnul Isus Hristos ne spune că vremurile și soroacele nu sunt treaba noastră, ci că, pe acestea Tatăl le-a păstrat sub stăpânirea sa. Și aici ar trebui să se termine discuția despre ce vremuri vor fi. Noi, suntem chemați la total altceva. În loc să ne transformăm în niște prezicători de viitor și să ne mai și mândrim dacă s-a întâmplat o firmitură din ce am zis noi (și aceea cât de generic am putut), noi am trebui să vrem să-I fim martori, fiind plini de Duhul Sfânt.

Și dacă nu lăsăm firea asta păcătoasă să conducă și ne lăsăm călăuziți de Duhul Sfânt, chiar vom reuși să ne sfințim, și să rămânem în Viță (Domnul Isus Hristos).

Și dacă rămânem în El, de ce anume beneficiem? De pacea Lui! Pe care El ne-o dă cum nu ne-o dă lumea! Pentru că ce ne dă lumea aduce îngrijorare, pentru că pleacă din firea ei păcătoasă. Dar, ce ne dă Domnul Isus, pleacă din Dumnezeu. Ce dulce și plăcut este Cuvântul Lui! Slavă Ție Doamne! Amin!

Pe de altă parte, da, Biblia ne spune că în vremurile din urmă vor fi vremuri grele. Dar noi ne-am născut în aceste vremuri de pe urmă, am copilărit, ne-am făcut mari și poate și murim în aceste vremuri (dacă nu vine Domnul între timp). În loc să ne intereseze vremurile grele, ar trebui mai degrabă să vedem, ce anume din vremurile acestea grele ar trebui să ne intereseze.

Dar voi, preiubiților, aduceți-vă aminte de vorbele vestite mai dinainte de apostolii Domnului nostru Isus Hristos.

Cum vă spuneau că în vremurile din urmă vor fi batjocoritori, care vor trăi după poftele lor nelegiuite.

Ei sunt aceia care dau naștere la dezbinări, oameni supuși poftelor firii, care n-au Duhul.

Dar voi, preaiubiților, zidiți-vă sufletește pe credința voastră preasfântă, rugați-vă prin Duhul Sfânt, țineți-vă în dragostea lui Dumnezeu și așteptați îndurarea Domnului nostru Isus Hristos pentru viața veșnică.

Iuda 1:17-21 VDC

Pentru cine vrea să aprofundeze acest cuvânt, poate începe cu 1 Timotei 4.

Pe de-o parte, aceste vremuri grele, se manifestă și acum, deci nu ar trebui să ne înspăimântăm că vor veni nu știu ce vremuri grele. Ele sunt prezente aici și acum. Doar că, aceste vremuri grele, sunt pentru cei, care nu au Duhul Sfânt.

Asta nu înseamnă, că dacă am Duhul Sfânt, nu am parte de prigoniri și încercări. Pe acestea chiar Domnul Isus ne-a zis că nu vom fi discriminați și că le vom primi. Și încă, va fi ferice de noi.

Dar vremurile grele nu se referă la încercările și prigonirile ucenicilor Domnului Isus. Alea sunt benefice creșterii noastre. Vremurile cu adevărat grele sunt când vine încercarea peste mine, eu nu sunt plin de Duhul Sfânt al lui Dumnezeu și nu am nicio alinare, n-am în cine să-mi pun încrederea. Și vremurile devin grele, când omul ajunge să își pună încrederea în alt om (de cele mai multe ori, un om orb va alege tot un orb), sau în orice altceva, mai puțin în Creatorul.

Comoara aceasta o purtăm în niște vase de lut, pentru ca această putere nemaipomenită să fie de la Dumnezeu și nu de la noi.

Suntem încolțiți în toate chipurile, dar nu la strâmtoare; în grea cumpănă, dar nu deznădăjduiți; prigoniți, dar nu părăsiți; trântiți jos, dar nu omorâți.

2 Corinteni 4:7-9 VDC

Așa de încurajator este acest cuvânt. Dar, pentru a fi pătruns, avem nevoie de Duhul Sfânt să locuiască din plin, în noi.

Deci, putem concluziona, că, aceste vremuri grele nu că vor veni, ci ele sunt, pentru oricine nu este plin de Duhul Sfânt. Și nu o dată…ci în permanență!

Pentru că, putem să fim în situația fecioarelor neînțelepte, care erau tot fecioare și care au avut ulei în candele, dar au rămas fără, fix când Mirele a venit. Iar ce-a însemnat aceasta? Dezlănțuirea vremurile grele și veșnice…

Eu nu pot să-ți dau din vasul meu, dar ce pot să fac, este, să îți spun de Domnul Isus Hristos, care a murit pentru păcatele noastre, iar dacă noi credem în jertfa Lui, putem să îndrăznim la Tatăl, să cerem și să căpătăm Duhul Sfânt. Și vom fi plini de Duhul Sfânt. Iar Duhul, pe lângă faptul că ne va învăța toate lucrurile, ne va asigura mântuirea, pentru că ne va călăuzi în tot adevărul! Nu amâna! Hai chiar acum!

A lui Dumnezeu să fie toată slava! Amin!

2 thoughts on “Vin vremuri grele… Dar pentru cine? Eu sunt pregătit?”

Lasă un răspuns

Scroll to Top
%d blogeri au apreciat: