Culegeți castraveții!
La cum evoluează lucrurile în societatea noastră, aș putea întreba cu îngrijorare care sunt castraveții din imaginea de mai sus și s-ar putea să am surprize…
În schimb, nu m-ar mira deloc faptul că acele persoane care nu ar putea recunoaște care sunt castraveții să îmi spună că: ”ai grijă la cacofonie!”.
Ceea ce nu e greșit că știu de ea. Dar, câți se pot sătura cu ea?
În fine, poate discutăm despre aceasta mai jos, ori altădată.
Acum, dacă ai acces la o bucată de pământ, aproximativ un metru pătrat, îți poți planta și tu măcar o plantă ce vrea să producă castraveți.
De ce ai vrea să faci aceasta? Pentru că e o experiență pe care nu ți-aș recomanda s-o ratezi. Și dacă cei din turism folosesc des expresia ”nu rata experiența!”, eu zic genul acela de experiențe le poți foarte bine rata, în favoarea experienței de a planta ceva legume, sau plante roditoare.
În primul rând experiența aceasta n-o să te coste mai nimic, față de prețurile din ce în ce mai mari ale lăcomiei din turism.
În al doilea rând, experiența din turism tinde să te epuizeze și să vii consumat de acea ”experiență”, pe când, chiar dacă muncești într-o grădină plină de castraveți și te epuizează fizic curățarea de buruieni și întreținerea ei, după ce termini experiența te simți împlinit și încărcat sufletește.
Și nu în ultimul rând, repeți experiența fiind plin de bucurie și curiozitate pentru că devii mai înțelept din această experiență și, mult mai sătul.
Da, n-are sens să spunem prea multe detalii despre cât de golite sunt buzunarele pentru a cumpăra mâncarea, care nu e cea mai sănătoasă, ci doar arătoasă, din experiențele oferite de turism, iar la urmă nu mai vrei să repeți exact aceeași experiență, ci vei căuta altceva. Iar cât despre înțelepciunea câștigată voi spune doar atât: a fost schimbată pe o plăcere scurtă și maxim un pic de creștere a inteligenței.
Eu personal nu desconsider inteligența, dar totuși, înțelepciunea valorează foarte mult, cu mult mai mult față de inteligență.
Da, chiar și dacă nu ai o grădină special construită pentru legume, se poate să plantezi niște semințe de castraveți chiar și într-un ghiveci mediu spre mare și să te bucuri de castraveți proaspeți chiar și când afară e frig.
Și dacă tot am zis mai sus despre cacofonie, haideți să ne oprim câteva clipe și la acest aspect.
Cum ia naștere cacofonia? Unii oameni, nu foarte activi fizici, stabilesc că nu le place lor să se repete anumite grupuri de silabe. Pe motivul că nu sună bine.
Și de la aceasta s-a ajuns la o divizare:
- unii care iubesc cacofonia și se autopromovează în funcția de ambasadori și apărători ai acestui concept;
- unii care se conformează, dar nu sunt foarte activi în această grupare, iar dacă ei ajung să se izbească de o cacofonie, ori încearcă să o evite, ori spun: ”scuzați cacofonia” (aici cred că sunt cei mai mulți)
- unii care sunt complet indiferenți, ori din neștiință, ori chiar sunt complet nepăsători, considerându-se ei atotștiutori.
Nu la întâmplare am scris cele 3 categorii în această ordine, deoarece, vreau să afirm că prima și ultima categorie sunt extremiste și sunt de evitat. Iar cea de-a doua, chiar dacă are pericolul conformării fără documentare, este cea mai aproape (din cele 3), de starea de echilibru.
Acum, ca să mai răspundem la o întrebare din public care sună așa: ”de ce am pierdut atâta timp cu comparația dintre turism și grădinărit?”, vom spune atât: ”pentru că unii leapădă, sau nu se implică în experiența grădinăritului, deoarece au de plecat o săptămână/două într-o experiență de turism! Și da, de obicei acea experiență coicinde cu perioada culesului de castraveți.”
Dar cel mai mult îmi place ideea că, dacă din turism vin consumat încercând să-mi satisfac firea și aceasta aduce neîmplinire și dezamăgire, culesul castraveților vine însoțită de mulțumire față de Dumnezeu care m-a învățat mai multe lecții, în timp ce îmi făceam partea de a planta și îngriji plantele.
Oo, ce frumos! Culegi castraveții, te bucuri, ești mulțumit și împlinit, apoi surplusul îl pui la murături să ai experiența în cămară oricând disponibilă, ba chiar ai ocazia să te bucuri de o conversație plăcută cu aproapele tău bucurându-vă de recolta de castraveți.
Iar când merge greu, să nu uităm că smerenia aduce multe cadouri sub forma unor lecții pline de înțelpciune.
Da! Dacă stau în apropierea unei naturi productive, mă voi molipsi și eu și voi deveni mai productiv, pe când a sta într-o companie cheltuitoare și mândră, este ca și cum aș sta lângă merele stricate…
Și cel mai important aspect: dacă tot cauți să fii productiv, împlinit, smerit și înțelept, cum plantele nu fac nimic fără apă, tot așa nici grădinăritul nu trebuie să fie făcut decât de un îngrijitor al grădinii ce s-a adăpat el mai întâi din plin și pe săturate din Cuvântul lui Dumnezeu, Biblia!
Ce frumos a făcut Dumnezeu totul!
A lui Dumnezeu să fie toată slava, în veci! Amin.