Ar trebui să respectăm părinții?

Trăim într-o perioadă modernă, în care milităm pentru chestiuni pe care nu le înțelegem. Un exemplu ar fi chiar tinerii care, iau de bună manipularea modernă, progresistă, neomarxistă cu încălzirea globală, egalitate între minorități, toleranță, educația sexuală, sau vaccinarea obligatorie, pentru că lucrurile în aparență, au o logică și par (dar numai par) a fi bune. Asta, în timp ce, acești tineri n-au realizat nimic, iar viața lor este un haos total. Jordan Peterson a venit cu o metodă foarte faină: ”Înainte de a fi un activist pentru probleme mondiale, fă-ți patul, curățenie în cameră și ordine în viața ta. Apoi după ce îți rezolvi problemele la nivel de individ încearcă să vezi ce poți realiza la nivel de comunitate.”

Dar pentru a aprinde puțin focul și mai tare, voi răspunde la întrebarea din titlu: ”ar trebui să ne respectăm părinții?”.

Raspuns: În contextul acesta, în care vorbim doar despre respect, NU!

Dar trebuie să explicăm și de ce nu, deci continuă să citești.

Dacă e să luăm sensul din dictionar, a respecta pe lângă stimă și onoare, găsim și sensuri foarte dubioase: A ține pe cineva la distanță, A nu lăsa pe cineva să devină familiar, A pune (pe cineva) la punct, etc.

Nu-mi venea să cred când am văzut sensurile astea! Cum adică să îmi pun părinții mei la punct? Cum adică să țin pe cineva la distanță? Cum adică să nu îmi las părinții să devină familiari?

Totuși în școală, ca și copii, am fost îndoctrinați să ne respectăm părinții.

Acuma, trebuie să fie clar că, pe mine mă deranjează aceste sensuri nocive, care se perindă prin societate, la nivele mai puțin sesizate de conștient. În schimb sunt bine înțelese de subconștient și inconștient (acolo unde se întâmplă manipularea eficientă).

Așa că mă gândeam: unde în Biblie este folosit cuvântul respect?

Nicăieri!

Iar când vine vorba de părinți, se folosește un alt cuvânt: cinstește-ți părinții.

Și ce să vezi? A cinsti include respectul, dar nu în primă fază. În primă fază găsim altceva: Onestitate, probitate, corectitudine. După aceea urmează: Virtute, fidelitate, castitate, ca abia după toate acestea, să apară cinstea pusă lângă respect, stimă, considerație și prețuire. Totuși, societatea folosește acest cuvânt arhaic, nemodern, depășit, doar la A face cinste, și doar la a oferi cuiva de băut (și de mâncat) într-un local.

Simbolic, a face cinste, se poate înțelege ca a mă jertfi pe mine, dar cu atâta alcool la bord, mintea nu mai e atât de limpede, să poată procesa și sensul simbolic.

Da, din nefericire, trăim într-o lume ce vrea să ne despartă cu orice chip de Dumnezeu. Și, pentru că taberele de reeducare nu mai pot funcționa în același format, avem acum grădinițele, creșele și școlile, unde ne sunt manipulați copiii în cel mai crunt mod posibil.

Dacă ai studiat puțin agenda comuniștilor, ei aveau ca scop egalitatea între sexe, ei voiau să scoată femeia din casă, ca mai apoi s-o folosească doar pentru a fi o mamă surogat, pentru că, de restul se ocupa partidul prin școli, creșe și grădinițe. Femeia putea trăi cu oricine, pentru că scopul final era să fie distrusă familia. Pe soții le manipulau într-un fel, pe bărbați într-un fel, pe copii într-altul, ca despărțindu-i unul de altul și despărțindu-i de Biblie (ce și pe atunci era o chestiune interzisă și o carte depășită), să distrugă nucleul creat de Dumnezeu, pentru a-i fi bine omului.

Și chiar dacă lucrurile astea tot timpul par noi, ele de fapt sunt de când a intrat păcatul în lume. În fine, dacă vrei să intri în detalii pe acest subiect, va fi la un moment dat disponibilă cartea manipularea modernă, unde lucrurile sunt mult mai pe larg descrise, din mai multe perspective.

Aș vrea să închei punând o întrebare:

Dar înainte, hai să citim 2 versete:

Frica Domnului este inceputul intelepciunii; toti cei ce o pazesc au o minte sanatoasa, si slava Lui tine in veci.
Psalmul 111:10 VDC

Luati seama ca nimeni sa nu va fure cu filozofia si cu o amagire desarta, dupa datina oamenilor, dupa invataturile incepatoare ale lumii, si nu dupa Hristos.
Coloseni 2:8 VDC

Deci, dacă învățăturile începătoare ale lumii nu sunt altceva decât o amăgire deșartă, ci frica de Domnul este începutul înțelepciunii, de ce ne-am abate de la Adevăr, adică de la Hristos, pentru minciuni?

Cred că e mai ușor de răspuns după citirea Biblie. Și uite, haide să citim împreună întreg capitolul 2 din Coloseni. (Apoi poți citi toată cartea Coloseni, apoi, tot Noul Testament, iar apoi, întreaga Biblie).

1. Vreau, in adevar, sa stiti cat de mare lupta duc pentru voi, pentru cei din Laodiceea si pentru toti cei ce nu mi-au vazut fata in trup;
2. pentru ca sa li se imbarbateze inimile, sa fie uniti in dragoste si sa capete toate bogatiile plinatatii de pricepere, ca sa cunoasca taina lui Dumnezeu Tatal, adica pe Hristos,
3. in care sunt ascunse toate comorile intelepciunii si ale stiintei.
4. Spun lucrul acesta pentru ca nimeni sa nu va insele prin vorbiri amagitoare.
5. Caci, macar ca sunt departe cu trupul, totusi cu duhul sunt cu voi si privesc cu bucurie la buna randuiala care domneste intre voi si la taria credintei voastre in Hristos.
6. Astfel, dar, dupa cum ati primit pe Hristos Isus, Domnul, asa sa si umblati in El,
7. fiind inradacinati si ziditi in El, intariti prin credinta, dupa invataturile care v-au fost date, si sporind in ea cu multumiri catre Dumnezeu.
8. Luati seama ca nimeni sa nu va fure cu filozofia si cu o amagire desarta, dupa datina oamenilor, dupa invataturile incepatoare ale lumii, si nu dupa Hristos.
9. Caci in El locuieste trupeste toata plinatatea Dumnezeirii.
10. Voi aveti totul deplin in El, care este Capul oricarei domnii si stapaniri.
11. In El ati fost taiati imprejur, nu cu o taiere imprejur facuta de mana, ci cu taierea imprejur a lui Hristos, in dezbracarea de trupul poftelor firii noastre pamantesti,
12. fiind ingropati impreuna cu El, prin botez, si inviati in El si impreuna cu El, prin credinta in puterea lui Dumnezeu care L-a inviat din morti.
13. Pe voi, care erati morti in greselile voastre si in firea voastra pamanteasca netaiata imprejur, Dumnezeu v-a adus la viata impreuna cu El, dupa ce ne-a iertat toate greselile.
14. A sters zapisul cu poruncile lui, care statea impotriva noastra si ne era potrivnic, si l-a nimicit, pironindu-l pe cruce.
15. A dezbracat domniile si stapanirile si le-a facut de ocara inaintea lumii, dupa ce a iesit biruitor asupra lor prin cruce.
16. Nimeni, dar, sa nu va judece cu privire la mancare sau bautura, sau cu privire la o zi de sarbatoare, cu privire la o luna noua sau cu privire la o zi de Sabat,
17. care sunt umbra lucrurilor viitoare, dar trupul este al lui Hristos.
18. Nimeni sa nu va rapeasca premiul alergarii, facandu-si voia lui insusi, printr-o smerenie si inchinare la ingeri, amestecandu-se in lucruri pe care nu le-a vazut, umflat de o mandrie desarta, prin gandurile firii lui pamantesti,
19. si nu se tine strans de Capul din care tot trupul, hranit si bine inchegat, cu ajutorul incheieturilor si legaturilor, isi primeste cresterea pe care i-o da Dumnezeu.
20. Daca ati murit impreuna cu Hristos fata de invataturile incepatoare ale lumii, de ce, ca si cum ati trai inca in lume, va supuneti la porunci ca acestea:
21. „Nu lua, nu gusta, nu atinge cutare lucru!”?
22. Toate aceste lucruri, care pier odata cu intrebuintarea lor si sunt intemeiate pe porunci si invataturi omenesti,
23. au, in adevar, o infatisare de intelepciune, intr-o inchinare voita, o smerenie si asprime fata de trup, dar nu sunt de niciun pret impotriva gadilarii firii pamantesti.
Coloseni 2:1-23 VDC

Dumnezeu să ne binecuvinteze pe fiecare în parte!

2 thoughts on “Ar trebui să respectăm părinții?”

  1. A Pune pe cineva la punct se refera mai mult la autoritate, care e intradevar in stransa legatura cu respectul. In alte cuvinte, nu ai autoritate Daca nu esti respectat. Pe de alta parte, cand se refera la faptul sa Nu lasi pe cineva sa-ti devina prea familiar este tocmai pt a nu slabi din autoritatea celui care isi insuseste respectul. De exemplu, in casa regala sunt anumite protocoale de urmat cand ai audienta cu regina, tocmai din acest motiv.

Lasă un răspuns

Scroll to Top
%d blogeri au apreciat: