”WhatsApp ne fură datele! Ce-i de făcut?” Care e cea mai bună alternativă: Telegram sau Signal?

apple applications apps cell phone

Cred că majoritatea știm că WhatsApp este de fapt o firmă cumpărată de Facebook de ceva timp. Ei bine, modelul lor de a face bani, ca și societate comercială sună cam așa: ”aducem cât mai mulți oameni pe platformele (sau: în programele noastre gratuite), încercăm să-i facem cât mai dependenți de ele, pentru ca să le putem lua datele și să le folosim în algoritmul nostru. Algoritmul Facebook, se referă la a categorisi cât mai bine persoanele, ca mai apoi, fiecărui tip de persoane să li se afișeze reclame (plătite de firmele ce vor să li se facă reclamă), cât mai bine și cât mai țintit.”

Asta înseamnă că Facebook, nu vede oamenii care stau pe platformele lor ca fiind niște clienți. Nu! Clienții sunt cei care dau bani firmei. Deci clienții sunt acele firme care au nevoie de reclamă.

Păi și cum ne vede Facebook pe noi, cei care folosim aplicațiile lor gratuite pe gratis?

Facebook ne vede ca fiind parte din produsul pe care ei îl vând.

Acuma, nu înseamnă că Facebook furnizează datele noastre, în mod individual. Le face într-un mod anonim. De exemplu: O firmă are posibilitatea să arate reclama la un produs de pisici de exemplu, doar acelor persoane interesate de acele categorii. Câteva categorii ar putea fi: persoane care iubesc animalele de companie, persoanele singure, femei trecute de tinerețe, dar fără copii. Și lista poate continua mult și bine, dar sunt sigur că ai prins ideea.

Deci, când aud că lumea vrea să părăsească WhatsApp, pentru că au primit acea înștiințare, îmi vine să zâmbesc, pentru că, Facebook, face asta, cu toate produsele lor (Facebook, Instagram, WhatsApp, Facebook Messenger, etc), încă de la început, pentru că acesta este modelul lor de afaceri.

De ce zâmbesc? Pentru că mă bucur că oamenii încep să fie curioși și să se documenteze mai serios despre ce folosesc, când aud că ei sunt furați. Și mă bucură! Nu pentru că sunt furați, ci pentru că încep să se documenteze singuri.

Bun. Iar când încep să se documenteze, oamenii găsesc ca alternativă, nu una, ci două aplicații: Telgram și Signal.

Acum, eu le-am instalat pe amândouă și cumva prefer una mai mult decât alta. Dar, asta înseamnă că renunț la WhatsApp?

Înainte de a răspunde la aceste întrebări, aș dori să vedem diferențele între cele 3 aplicații. (voi folosi o poză a cărui autor nu-l știu, iar dacă tu îl știi, te rog să-mi spui, pentru a-l adăuga aici).

Pe partea de a nu folosi datele și pe partea de securizare a mesajelor, Signal stă cel mai bine. Telegram, îți oferă criptarea fiecărui mesaj, doar dacă aleg eu să am o conversație secretă. La WhatsApp, ei practic culeg datele mele, pentru a face profilul meu din algoritm cât mai cunoscător. Adică, algoritmul Facebook, până acum știa că îmi plac anumite lucruri, pentru că le urmăream pe Facebook, apoi, dacă am și Instagram, și de acolo a aflat că îmi plac anumite lucruri, și că urmăresc anumite persoane care și ele au unele plăceri comune ca și mine, dar, prin WhatsApp, află că eu am în agenda telefonului anumite persoane cu care sunt în relații mai strânse decât cu cele care doar le am pe Facebook.

Dar, dacă e să renunți la WhatsApp doar pentru asta, cred că greșești, pentru că acele informații au fost accesate în momentul în care ai instalat aplicația și ai dat permisiunea să aibă acces la toate contactele tale.

Dacă vrei să te schimbi, ar trebui să pleci de la ideea că nu vreau să transmit acestei firme, că nu mai vreau să fiu parte din produsul lor. Și practic, plecându-le oamenii de pe platformă, ei nu vor mai avea cui să afișeze reclame, deci nici firmele nu vor mai fi interesate să plătească pentru acele reclame. Și aici chiar nu încurajez ideea de a ne uni și de a falimenta o firmă.

Acum, Signal este o asociație non profit, dar aplicația este destul de la început. Din cele 3, mie personal, Telegram mi se pare cea mai completă dintre toate, chiar și peste WhatsApp.

Dar, îți recomand să le descarci pe amândouă și să le testezi tu și să vezi care ți se potrivește mai bine.

A mai rămas o întrebare: asta înseamnă că nu voi mai folosi WhatsApp?

Nu! Cel puțin pentru o perioadă. Adică, cât timp am contacte care folosesc numai WhatsApp, nu am nicio problemă să folosesc această platformă. Și nu doar că nu am nicio problemă, ci chiar sunt interesat să folosesc o platformă unde găsesc oamenii și unde pot lua legătura cu ei.

Un alt motiv de a renunța la Facebook, este acela că aceste mari corporații (Facebook, Google, Amazon, Apple) au prezentat în ultima perioadă, o intoleranță la discursul liber. Practic recomandă subiecte pe care ei le îndrăgesc, și ascund, sau chiar și blochează subiecte și conținut cu care ei nu sunt de acord.

Dacă vor ajunge să ascundă articolele de pe acest blog, voi căuta alte platforme.

Și acum vine cel mai mare dar!

Domnul Isus Hristos când se roagă Tatălui pentru ucenici spune că:

Nu Te rog să-i iei din lume, ci să-i păzești de cel rău.

Ioan 17:15 VDC

Deci noi, ca și creștini, suntem chemați să trăim sfințenia între cei din lume și să fim martori ai Lui. Iar dacă pot depunde mărturia mea și pe canalele acestea, o voi face fără să mă deranjeze deloc dacă aceste firme folosesc datele mele, sau nu.

Totuși, cred că înțelept este să cercetăm toate lucrurile și să luăm ceea ce ni se pare a fi bun.

Și după cum cineva care nu este din lumea aceasta, dar totuși trăiește în lumea aceasta poate fi văzut de cei din lume ca fiind o lumină, ce luminează în întuneric, de ce n-am lumina și în locurile unde oamenii își petrec marea majoritate a timpului, fără să ne compromitem?

Dumnezeu să ne binecuvinteze pe fiecare în parte!

P.S. Dacă crezi că sunt ceva informații utile și merită să fie distribuite, poți distribui, iar astfel, algoritmul va considera ca trebuie să afișeze la cât mai mulți, pentru că este un subiect de interes. Dacă ai ceva de obiectat/ completat ceva, este rubrica de comentarii mai jos, pe care o poți folosi cu încredere!

Lasă un răspuns

Scroll to Top
%d blogeri au apreciat: