E importantă politica?!

Pentru 90% din persoane, politica este o chestiune abstractă (vezi imaginea de mai sus). Am putea face o paralelă cu tablourile lui Picasso. Cei mai mulți, nu le-am înțeles niciodată. În schimb, dacă e la modă, mulți vor vrea să se afișeze ca fiind experți, nu doar simpli simpatizanți.

Politica e de fapt filosofia conducerii unei națiuni. Pentru a elimina anarhia, e nevoie de o politică, ce urmărește binele cetățenilor proprii, iar de la asta se apucă și dau legi, sau le modifică pe cele care nu mai respectă regula de mai sus.

Pentru că deja mi-am exprimat opinia cu privire la politica compromisă a României, am fi tentați să credem că nu e deloc importantă politica. Dar lucrurile nu stau deloc așa. Și vom lua doar două domenii, ce au legătură cu acest blog: afacerile și bursa.

Când vorbim despre afaceri și bursă, chiar dacă ele sunt două industrii diferite, ele sunt extrem de legate una de alta. Atât de strânsă e legătura dintre ele, încât ele se susțin una pe alta. Când o companie are nevoie de anumite resurse pentru investiții, se poate lista la bursă. Iar prin intermediul afacerilor, bursa poate să existe și să atragă investitori, ce vor fi dispuși să plătească un mic comision pentru a avea ocazia să își investească, chiar înmulțească banii.

Bun, dar toate sunt de fapt niște afaceri. Iar afacerile, pe lângă altele, au obligația de a plăti taxele și impozitele stabilite de politica acelui stat. Funcție de politică se stabilește în mod indirect profitul unei companii, dar și al investitorilor de pe bursă.

Dacă până la ESMA (legea dată în uniunea europeană ce nu mai dă voie investitorilor retail să mai folosească levier mare -> 200 ), puteai să intri și cu 25 Ron, ce echivala 1000 de dolari pe piața Forex, acum ai nevoie de 150 Ron pentru aceeași poziție.

Dar pe bursă, mai avem un exemplu. Din cauza politicii, în ultimii ani, tendințele sunt date de politică. Adică, dacă firmele din SUA se pregăteau de o recesiune, prin eliminarea unor taxe, am putut avea un trend ascendent asupra indicelui S&P 500, de exemplu. Pentru cine nu știe, acest indice reprezintă valoarea de piață a primelor 500 de companii din SUA.

Sunt oportunități și pentru cei care vor tranzacții mai rapide. Dacă iese președintele american și are un discurs, piața se mișcă puternic pe durata discuțiilor.

Cred că ați prins ideea. Acum, la final, întrebarea mea e: „dacă tot ești interesat de politică, de ce nu și profiți de pe urma acestui timp alocat ei?

Aștept părerea ta, mai jos, la comentarii.

Lasă un răspuns

Scroll to Top
%d blogeri au apreciat: