Faptul că eu am ideea în cap, mă ajută să văd aceeași idee și în poza de mai sus. Da, poza e atât de reală pe acest subiect, iar subiectul din Biblie despre farisei, poate că n-a fost atât de impregnat în societate, cum este acum, în zilele noastre.
În poză vedem doi băieți (chiar dacă pare să aibă vârsta potrivită unui bărbat), ce s-au gândit să vadă cine e mai forțos.
Cumva, ei sunt interesați să își etaleze forțele, punând în joc nu doar energia lor, ci și banii lor. Iar cel care va învinge, va câștiga.
Că exact asta a ajung și dezbaterea: un skanderbeg între două tabere/păreri diferite. Unii ar zice că asta e din cauză că noi am evoluat, civilizația noastră este net superioară a ce-a fost în vechime. Acest argument, nu numai că e neadevărat (eventual poate îl vom clarifica într-un alt articol), dar te ține blocat în întuneric. Iar în loc să ieși la lumină, să poți înțelege adevărul, ajungi să dai cu capul de toate obstacolele și să cazi în toate gropile ( că doar nu ai văzut nimic – e întuneric).
Exact așa era și între farisei și cărturari: două tabere diferite, care erau întotdeauna interesați să se lupte pentru a-și apăra tabăra lor ca fiind: ”cea adevărată și curată”. Și uite așa ajungem la certurile de partide, pe care Biblia le numește: faptele firii pământești.
Și faptele firii pământești sunt cunoscute și sunt acestea: preacurvia, curvia, necurăția, defrânarea, închinarea la idoli, vrăjitoria, vrăjbile, certurile, zavistiile, mâniile, neînțelegerile, dezbinările, certurile de partide, pizmele, uciderile, bețiile, îmbuibările și alte lucruri asemănătoarea cu acestea. Vă spun mai dinainte, cum am mai spus, că cei ce fac astfel de lucruri nu vor moșteni Împărăția lui Dumnezeu.
Galateni 5:19-21 VDC
Acum, dacă tot am înțeles acest aspect, de ce Isus, tot îi critica pe acești farisei și cărturari?
Și, pe cât de important era pentru ei atunci să înțeleagă și să se pocăiască de această stare și gândire greșită, pe atât de important este și pentru noi, să nu cădem în aceeași capcană, ori dacă am căzut deja, să ieșim urgent de acolo.
Pe scurt, fariseii și cărturarii nu reprezintă decât 2 extreme (dacă ai puțin timp, îți recomand să citești articolul În echilibru, dând click pe scrisul albastru):
- fariseii: extrema oamenilor care făceau doar fapte;
- cărturarii: extrema oamenior care doar studiau Biblia, îi învățau pe alții, dar ei nu trăiau, adică, fără fapte.
Și aici îl vedem pe Pavel, care pleacă dintr-o familie de farisei, ajunge în tabăra cărturarilor, la cea mai bună facultate de teologie a vremurilor și ajunge un prigonitor de creștini. Asta dovedește că nici una nici alta, nu ofereau învățătură bună, deoarece, toată mâncarea oferită de fiecare tabără, avea menirea să fie diferită de cealaltă tabără și nu urmărea numaidecât adevărul.
Totuși, Pavel, după ce se întâlnește în mod personal cu Domnul Isus Hristos, mintea i se luminează și înțelege soluția:
Studiind Biblia, punând în practică ceea ce studiez, pentru mine mai întâi, mă voi întâlni cu Domnul Isus Hristos. Iar după ce mă întâlnesc cu El, eu voi ști care este Voia Lui cu privire la mine, pentru că El va locui în mine, iar eu, voi trăi prin El.
Iar când El locuiește în mine, iar firea pământească este răstignită, atunci, toate faptele mele, nu mai sunt făcute din neștiință și din fire, ci sunt chiar roadele Duhului:
Roada Duhului, dimpotrivă, este: dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioșia, blândețea, înfrânarea poftelor. Împotriva acestor lucruri nu este lege.
Cei ce sunt ai lui Hristos Isus și-au răstignit firea pământească împreună cu patimile și poftele ei.
Dacă trăim prin Duhul, să și umblăm prin Duhul.
Să nu umblăm după o slavă deșartă, întărâtându-ne unii pe alții și pizmuindu-ne unii pe alții.
Galateni 5:22-26 VDC
Slavit să fie Domnul Dumnezeu, Tatăl nostru, în veci de veci! Amin!