Începe cu „EU”! Partea I

Nu, nu mă refer la European Union, ci la tine, dragă cititor.

Vei avea exerciții practice de făcut, dar pentru început aș vrea să-ți prezint ceva interesant.

Tu cât de original ești azi?

Cu toții știm că suntem, încă din pântecele mamei, unici, născuți cu „borcănelul” plin de originalitate și creativitate, însă parcă în timp ce creștem, mai risipim ceva de-acolo, ori îl alterăm puternic.

(Parcă vă și aud pe toți în cor: „hai pe concret, lasă filosofia!”…ok!)

Cum pierzi originalitatea?

Răspunsul scurt? -> În anturaj! Hai să îl mai lungim. Ți s-a întâmplat să fii nou într-un grup, să asiști la o fază la care toți râd de numai, iar tu, abia scoți, cu greu, un zâmbet fals? Interesant e, că în timp, acea fază, când se repetă, devine din ce in ce mai hazlie. Da, tu, in starea ta, originală, brută, nu puteai savura astfel de faze, așa că te-ai corcit, de dragul grupului. A nu se interpreta greșit, nu vorbim dacă e rău, sau bine, corcirea aceasta de multe ori înseamnă sinergie, ce duce spre un nou plăcut, util. Dar s-a compromis a ta originalitate. In ce sens? Spre exemplu, la vârsta adolescenței, deja nu mai știi cine ești, în forma brută. Ai ajuns să fii din ce în ce mai corcit, cu fiecare grup, în care ai staționat, pentru că ai încercat involuntar să fii acceptat de grup, schimbându-te, să fii cât mai „ca ei”. O problema imediată, pe care am observat-o e lipsa de perspectivă. Întreabă unul de liceu, ce vrea să facă când va termina liceul, sau chiar facultatea. Răspunsul, îngrijorător e ăsta: „ee, mai e până atunci, am să văd eu, acum nu știu, să văd și ce vor zice/face alții”. Aparent e de-nțeles. Au mult prea multe opțiuni, azi, e normal să fie derutați și nehotărâți. Dar când erau mult mai mici, de cum știau precis ce vreau să facă?

Exercițiu: indiferent de vârstă, ia o foaie și scrie perspectiva/planul pe 5 ani cu privire la tine. Recomandat e să scrii minim 3-4 pentru fiecare categorie. Exemplu: în domeniul finanțelor, în următorii doi ani aș dori să ajung la venitul X Euro, iar in al 5-lea an, să ajung la Y Euro.

Pentru că acest subiect e mult mai lung și extrem de important, ne vom opri aici, pentru moment.

Te rog lasă un comentariu și distribuie, dacă ți-a plăcut.

Lasă un răspuns

Scroll to Top
%d blogeri au apreciat: