Mâncarea e gata. Haideți la masă!

three toddler eating on white table

Înainte de a trece repede la citit, te rog să poposești câteva clipe privind poza cu acești copilași mâncând.

Acum, dacă citești de ceva timp Educenteza, știi că simbolistica și lucrurile ascunse și profunde, sunt de mare preț. Și bineînțeles, căutăm să înțelegem, împreună, aspecte ce ne ajută să putem intra și mai în profunzimea lor, ori să dezvoltăm perspective mai largi, îndemnându-ne unii pe alții, la fapte bune, dar cu un grad ridicat de moralitate și respect, legate armonios, de starea de echilibru.

Așa că, haideți să discutăm simbolul mesei.

Cei mai mulți oameni moderni, se trezesc că mănâncă în timp ce merg, ori pe o bancă într-un parc, ori într-un mijloc de transport în comun. Chiar nu se mai corelează actul mâncării cu statul la o masă, împreună cu cei dragi. Iar aceasta se întâmplă din cauză că masa, pentru cei mai mulți, a devenit un birou, de unde muncesc, nu mănânc.

După ce stai 8-10 ore pe zi, la un birou, eventual făcând lucruri care nu îți plac, e cumva normal să ajungi să vrei să mănânci într-un alt fel de mediu. Vrei să te bucuri cumva de acea schimbare.

Dar uite așa, sunt fermecați, majoritatea oamenilor de aceste locuri de muncă bune și moderne, iar în timp, îi vezi singuri și triști, mâncând pe unde-apucă…

Dacă știi pe cineva în cazul acesta, transmite-i simbolul mesei, poate îl/o va ajuta.

Și haideți să punem punctul pe i.

Masa este simbolul unității unei familii. Dacă acea familie, caută să se dezvolte și să crească în armonie, împreună, atunci părinții chiar vor impune, măcar, la o masă pe zi, să fie toți la masă.

( Te rog să observi că ”armonie” și ”împreună”, se tot repetă. Asta înseamnă că e important. )

Când copiii sunt mici, ei sunt aduși la masă și hrăniți, sau ajutați și urmăriți, ca ei să mănânce bine și eventual să nu se înece.

Timpul trece, și parcă, o dată cu creșterea, fiecare ajunge să fie prins în alte treburi, încercând să se rupă de masa luată împreună.

Părinții care înțeleg pe copii, mai mult decât trebuie și acceptă aceasta, ajung să fie singuri.

Totuși, în casele, unde simbolul mesei a fost înțeles, chiar dacă nu verbal explicat, își reunește familia mult mai des și mai ușor.

Iar când se întâlnesc toți, tot timpul există o masă de dragoste, în care, cu mare drag, se ia din nou, împreună, cu bucurie și în armonie, masa.

Chiar nu contează cât de sofisticată e mâncarea. Contează doar să fie gustoasă și sănătoasă.

Cred că fiecare înțelegem ce înseamnă o mâncare gustoasă și sănătoasă. Iar când spunem asta, nu ne gândim la nu mai știu eu ce restaurant. Ci ne gândim la ce ne-a oferit bunul Dumnezeu, în dar: mama noastră…

Mama mea, care s-a sacrificat pe ea, ca eu să primesc dragoste, alinare, mâncare bună și sănătoasă și o urmărire constantă, în vederea creșterii mele sănătoase.

Mulțumesc Doamne pentru așa un dar! Mulțumesc mama pentru tot!

Acum, haideți să trecem la un alt context. Și anume, de la familia tradițională (că, doar aceasta e singura formă de familie, în care, binecuvântarea lui Dumnezeu poate veni și locui), la biserică.

Aici avem multe taine și simboluri, printre care și Masa Domnului.

Care e, pentru oricine. Doar că, beneficiază cu adevărat și se bucură, pe aceia care practică mai întâi luarea mesei împreună, acasă, în propria familie.

Păi, fățărnicul, care nu poate lua masa împreună, cu cei din casa lui, când același sânge trupesc, îi circulă prin instalație, cum ar putea să bucure de sângele Divin, care curge prin instalația duhului (a părții spirituale)?

N-ai nicio șansă…

Și acum, chiar nu e vorba de orfan și văduvă, că pe aceștia, Dumnezeu le dă un loc special la masa Lui.

Doar respectând ordinea și rânduielile lui Dumnezeu, noi, toți, împreună, ne vom bucura de binecuvântările bune ale Lui.

În nici într-un caz, nu schimbând și inversând ordinea, ori anulând simbolistica frumoasă a lui Dumnezeu.

Cina cea de taină, urmărește exact acest aspect al unității. Domnul Isus Hristos, chiar nu a luat cina cu oricine. Ci doar cu cei ce erau aproape de El.

Acum, dacă tot ai ajuns până aici, trebuie să înțelegem că Dumnezeu, ne vrea în unitate. Doar că, aceasta nu va veni de la colectiv spre individ.

Ci, Bunul Dumnezeu vrea ca: de la individ, la familie, la întreg trupul lui Hristos (Biserica lui Hristos), în fix această ordine, să creștem și să ne ajutăm unii pe alții, în dragoste și în armonie să locuim, să mâncăm și să creștem împreună. Dar, chiar trebuie să respectăm tot, în cazul acesta, ordinea pusă de El.

Ne oprim aici. Dacă ți-a plăcut, sau crezi că e ceva ce merită să citească și cineva din cei pe care îi cunoști, nu ezita să distribui. E ca și cum stați la masă și fratele tău mai mic mănâncă doar branză cu mămăligă (ceea ce e foarte bun), dar lângă tine, e platoul cu friptură. Iar dacă ții la el, eu zic c-o să-i distribui ori o bucată, ori chiar platoul.

Domnul Dumnezeu să fie slăvit în veci de veci! El să ne binecuvinteze pe fiecare în parte! Amin!

Lasă un răspuns

Scroll to Top
%d blogeri au apreciat: