Manipulare, Aroganță și Ignoranță

Tot am văzut acest mesaj (vezi imaginea de mai sus), în ultima perioadă prin Media și în special prin social media.

Și aș vrea să înțelegem că acest gen de mesaj e pur manipulare nocivă. O manipulare ce duce la aroganță, mândrie, indiferență, iubire de sine, respectiv o invidie și o ură. Toate acestea doar pentru a mă depărta și mai mult de aproapele meu.

Cu cât accept așa ceva, cu atât porunca lui Dumnezeu, de a-mi iubi aproapele, devine și mai imposibilă.

Deci nu are pic de înțelepciune, sau pricepere în el, acest tip de mesaj. Dar ia să vedem dacă are măcar vreo urmă de inteligență.

Ok. Se dă un început de vers din imnul României, ca mai apoi să se facă referire la ordinea operațiilor din matematica elementară. Ca mai apoi să se facă afirmația că dacă nu ți-a dat răspunsul corect, tu nu ai voie să ai o părere, sau să dezvolți o teorie despre orice, în special despre lucruri „avansate”, cum ar fi 5G-ul, ori vaccinarea.

Este atât de slabă această afirmație, încât rușinea, frica și căderea, vor fi efectele acceptării acestei manipulări moderne.

Eu personal am terminat un liceu teoretic, profilul matematică – informatică. Apoi, 4 ani de inginerie electrică, în care aș putea spune că am făcut în procent de 80-90% matematică bazată pe analiză matematică, îmbinată frumos cu fizica. Ca mai apoi, să termin masterul la facultatea de electronică și telecomunicații. Pentru cei interesați, am considerat că dacă sunt acolo, trebuie să învăț cât pot de bine, dar accentul l-am pus nu pe note, ci pe înțelegere.

Dacă tot am spus asta, vă pot spune că soția mea a terminat facultatea de asistență medicală generală. Și ea tot așa, a considerat că trebuie să înțeleagă materia, nu să fugă după note.

Toate acestea le-am spus nu ca să mă laud, ci ca se înțeleagă că aș putea ști câte ceva despre matematică, fizică, dar și puțin din medicină, în special de la jumătatea mea, dar și din propria documentare.

Hai să luăm acum pe rând, elementele din mesajul imaginii de mai sus.

Imnul național al României este un imn gândit să motiveze, să inspire la o acțiune concretă, benefică atât pentru individ, cât și pentru comunitatea/comunitățile, din care acesta face parte. Totuși, dacă această acțiune mă pune pe mine într-o poziție de superioritate, sau inferioritate față de aproapele meu, atunci mesajul imnului este folosit abuziv și strict cu rolul de a manipula.

Acum, ce treabă are ordinea operațiilor, din matematica elementară cu 5G-ul?

Tehnologia 5G, este o tehnologie ce se bazează pe transmiterea undelor radio, prin atmosferă, folosindu-se o frecvență mai mare decât ale tehnologiilor anterioare (3G, 4G, etc), dar având particularitatea că aceste antene trebuie să fie mult mai multe.

Din punct de vedere tehnic, al unui inginer, tehnologia 5G va aduce multe beneficii dezvoltării tehnologice a industriei actuale. Se pot implementa o grămadă de noi aplicații care să ne facă viața mai ușoară.

Totuși, aceasta este doar o singură perspectivă asupra acestei tehnologii. Din altă perspectivă, dacă privim această tehnologie, trebuie să îi studiem și înțelegem riscurile care apar.

Bineînțeles că nu putem lăsa creatorii, sau iubitorii acestei tehnologii să se ocupe, în exclusivitate de analiza riscurilor. E ca și cum ai lăsa un programator să își testeze propriul cod. Bineînțeles că va găsi anumite probleme vizibile, dar nu se poate compara analiza programatorului, cu analiza unui tester, care nu are niciun fel de sentimente față de acel cod. Testerul va tăia în carne vie și va putea să găsească o grămadă de probleme. Dar chiar și testerului îi vor scăpa anumite probleme. Probleme pe care ajunge omul simplu, clientul să le găsească și să le raporteze, chiar dacă acesta nu are nici o tangență cu domeniul IT.

Așa că, apelăm la specialiști, din alte domenii, să facă o analiză a acestei tehnologii 5G, din cât mai multe perspective. Din perspectivă economică, dar poate cel mai important, din perspectiva sănătății fizice și psihice.

Iar dacă aceștia din urmă trag semnale de alarmă, cum că această tehnologie nu e tocmai bună pentru sănătatea omului, nu înseamnă că din start nu se va lansa pe piață.

Aici avem un produs celebru: mașina propulsată de un motor termic, cu ardere internă a combustibilului. Această mașină, ce are atâtea riscuri și atâtea dezavantaje, este folosită intens de omenirea actuală. Este un risc asumat al majorității. Chiar și dacă nu ești de acord cu aceasta, tu, ca și individ tot iei parte la dezavantajele acestei tehnologii.

Dar, să revenim la subiectul nostru, ce treabă are ordinea operațiilor din matematica elementară cu tehnologia 5G și cu dezavantajele acestei tehnologii?

Unii ar putea spune că: orice sistem poate fi modelat matematic.

Da, dar cu anumite completări esențiale. Și anume: orice sistem cunoscut deja, poate fi modelat matematic, folosindu-se o matematică avansată, nicidecum una elementară.

În fine, pe scurt răspunsul e acesta: pentru a putea modela efectele fizice și psihice ale omului, trebuie știut cu desăvârșire întreg sistemul. Iar cum, sistemul creat de Dumnezeu, omul, ne depășește, noi nu putem descoperi, decât în parte acest sistem.

Deci modelul, modelat matematic, ar fi incomplet. Iar dintr-un sistem matematic incomplet, datele extrase, nu sunt și nici nu vor putea fi vreodată validate.

Așa că, întreagă abordarea experților și a specialiștilor, din oricâte domenii ar veni, rămâne incompletă, cât timp ne raportăm la om.

Și ce avem de făcut? Singura soluție este să lăsăm pe fiecare să decidă pentru sine. Este vorba de o analiză pe care, fiecare individ în parte, are dreptul și obligația să o facă pentru sine.

Iar această soluție, nici măcar nu ne aparține. Ci vine direct de la Dumnezeu, care ne-a prezentat mântuirea, ca fiind o alegere a fiecărui individ în parte. De aici noi am luat-o și am implementat-o în toate domeniile și am văzut că este bună.

Folosind aceleași argumente, putem vorbi și despre vaccinare. Dar abordarea din imagine prin care, dacă nu știi ordinea operațiilor din matematica elementară, nu poți spune că nu ești de acord cu vaccinarea, e și mai penibilă. Sau, dacă nu ești medic, nu poți vorbi despre vaccin.

Asta e, exact ca și cum numai cizmarii pot vorbi și decide pentru mine, ce cizme să îmi cumpăr și respectiv să port. Oricât de bun cizmar ai fi, picioarele mele și dorințele mele îmi aparțin mie și am dreptul să decid pentru mine.

Și am ajuns în zona unui argument ce deschide un alt subiect, ce poate fi tratat și el, destul de mult, dar nu e timp acum, decât doar să îl amintim în treacăt.

Se tot spune: „cum să îl las eu pe nea Ion, ori pe nea Caisă să decidă pentru sine, pe subiecte atât de complicate și moderne? Ei, țăranii ăștia, nu știu nimic din astea!”

Omul modern, de oraș, tinde să nu mai știe nimic despre adevărata viață și despre sănătate. S-a ajuns până la a crede că spitalul și doctorii produc sănătate. Nu, ei cârpesc din ce-a mai rămas din acea sănătate.

Pe când, omul simplu, țăranul, este mult mai aproape de viața și de natura creată de Dumnezeu. Conectându-se cu ea, el poate să înțeleagă și să simtă soluția sănătoasă pentru om, chiar dacă furnizează argumente neînțelese de oamenii moderni.

Nu este timp acuma să mai intrăm în detalii, așa că, haideți să vedem o metodă practică, de rezolvarea problemelor.

Soluția am zis că e decizia individului. Dar, pentru a se informa în masă individul, am văzut că informarea maselor prin mass media duce la manipularea nocivă a maselor, deci nu putem folosi cu succes această metodă.

Singura metodă este: să îi prezentăm individului, în cadrul comunității din care el face parte și este activ, atât avantajele, cât și dezavantajele/ riscurile ce pot apărea, iar după această informare să existe o dezbatere, ca abia după aceea să se ofere un timp de gândire. Dacă mai este nevoie, după perioada de gândire, să se mai reia dezbatere, dar după aceea, să se ofere dreptul la vot a fiecărui individ în parte.

Astfel, votul majorității, pe plan local, să decidă implementarea, sau nu a unor noi soluții.

Am putea să discutăm și despre această carantină și soluțiile globale, dar numai dacă există interes (lasă un comentariu că vrei și îl abordăm).

Dacă îți place acest gen de conținut, poți să distribui, să te abonezi la acest blog, poți să citești și celelalte articole, dar și cele două cărți scrise de mine (când vor fi disponibile). Diferența dintre articole și cărți, este aceasta: articolele conțin informația într-o variantă comprimată, pe când cărțile, oferă explicații, fiind descrise pe larg problemele, principiile și metodele.

Deoarece cărțile nu sunt încă disponibile, e important să te abonezi la blog, sau să urmărești pagina de Facebook, ca nu cumva să pierzi momentul când voi anunța disponibilitatea produselor, sau alte articole, de acest gen. Chiar și articolele, eu cred că sunt benefice, altfel nu le mai scriam.

Ne auzim în articolele următoare!

Sănătate, bucurie și binecuvântare!

P.S. Dacă mi-a scăpat ceva, sau vrei să discutăm mai multe despre ceva anume, ori vrei să completezi ceva, ne auzim în comentarii.

4 thoughts on “Manipulare, Aroganță și Ignoranță”

  1. Omul de rând are nevoie doar de informatiile simple și utile explicate elementar. Cred ca asta faci tu. Felicitări și succes!

  2. Alupoaei Laura

    Utile sunt articolele dv.. Mulțumim că ne explicați lucruri atât de interesante!Felicitări, domnule inginer!

    1. Mă bucur că le găsiți interesante! Cât despre mine, „domnule inginer”, chiar nu mă mai caracterizează ca și individ, ci mai degrabă: „un om simplu”, ori: „un creștin”.
      Mulțumesc! Dumnezeu fie slăvit în toate!

Lasă un răspuns

Scroll to Top
%d blogeri au apreciat: