……. fără disciplină!

Titlul este gândit ca fiecare să se gândească bine și apoi să completeze spațiul liber. După ce ai făcut asta, lasă varianta ta, în secțiunea de comentarii.

Acum urmează altă întrebare. Ai urmărit un serial vreodată? Eu da. Chiar aș putea zice că prea multe. Dar ce mă determina să fiu constant acolo, savurând fiecare moment, iar când se termina, să îl pornesc pe următorul? Ce emoții te trec în tot acest proces?

Oare urmărind cu strictețe un serial devin mai disciplinat? Eu cred că nu. Privitul este foarte bun, dar cu anumite limite. Care sunt aceste limite?

  • Privește ce îți este permis.
  • Privește și învață.
  • Privește și acționează.

Toate acestea trebuie văzute ca și laturile unui triunghi, iar cât timp ești în interiorul triunghiul ești bine. Adică să le respecți pe toate, sau să ții cont de toate, chiar dacă ești în etapa în care abuzezi de una din ele.

Iar dacă ar fi să revenim la un serial, oricât de bun ar fi, ai vreo șansă să fii în interiorul triunghiul? Adevărata disciplină se află în interiorul triunghiului format din laturile prezentate mai sus. Iar efectul ieșirii din triunghiul disciplinei va genera o confuzie. Da, vei fi confuz de ce înseamnă cu adevărat disciplina. A fi disciplinat înseamnă să faci constant și riguros o activitate care nu îți vine natural să o faci. E o activitate grea, neplăcută, dar vrei să o faci, pentru că știi că te duce la un real progres. Cu alte cuvinte, făcând acea activitate, tu vei fi un om mai bun atât pentru tine, cât și pentru cei din jurul tău. Iar acea activitate este bună pentru că te înseamnă la acțiune. În schimb, o activitate nocivă îți vine natural să o faci. Dar nu îți este permis să îți bați joc de trupul tău. Ei, păi „înțelepciunea” din seriale este următoarea: nu ai ce altă acțiune concretă să faci după ce termini serialul, așa că mai începe unul. Iar acea activitate este de fapt modalitatea ideală de a transforma orice individ într-un om pasiv. Pasivitatea este o boală. A fi pasiv înseamnă să fii paralizat, chiar dacă tu încă mai poți merge.

Acum, pentru cei care totuși spun că vor să fie activi, dar să se uite și la seriale, există o metodă prin care se poate realiza aceasta. Fă-ți un plan de dezvoltare personală, cu obiective clare atât pe termen lung, cât și pe termen scurt, iar la sfârșitul săptămânii, dacă ai atins obiectivele pentru acea perioadă, te poți uita la un episod, ca și o recompensă.

Dar nu uita că sunt activități de relaxare, prin care te umpli de viață și bucurie.

5 thoughts on “……. fără disciplină!”

  1. După ce am citit articolul, am crezut că este cam dur din partea ta să sugerezi ca recompensă doar un episod la final de săptămână, DACĂ ți-ai îndeplinit idealurile de pe lista acelei săptămâni 🙂 Și într-adevăr, este dur, pentru majoritatea noastră, a iubitorilor de seriale. Recunosc că fac parte din categoria celor ce le place să privească seriale zilnic. Obișnuiam să iau parte la această distracție a minții încă din anii studenției, ani priviți de unii dintre noi ca o vacanță plătită, o vacanță de 3-4 ani. Am inclus acest tipar al studentului căci poate poate face parte din audiență și cei care se află la început de drum în carieră sau la început de punere pe hârtie a idealurilor lor din viață. Definesc aici „student” oricine se află încă într-o perioadă de creștere, de studii finanțate în mare parte de altcineva, de regulă, de către părinți. Înainte de a continua, vreau să ofer tot respectul pentru acei care muncesc (muncind = lucrând, studiind, cu sau fără venit) spre idealurile lor, care nu au plângeri și care încearcă să devină cât mai independenți, totodată fiind fani ai serialelor sau altor distracții de genul.
    Serialele sunt doar un exemplu precizat în articol, dar sunt și alte tipuri de distracții inutile care fură timpul acestor „ani de aur” ai fiecăruia. Am renunțat la seriale (nu complet; ocazional, mai pierd câte o noapte uitându-mă la un sezon complet, dar nu ajung să mă plâng mai târziu) atunci când am înțeles, în moduri mai dificile, că timpul este cel mai rău prieten alt tău, dar și cel mai bun dușman. De ce zic bun dușman, pentru că toate lucrurile ce apar în viață, la o vârstă așa fragedă, ele apar cu timpul. Dacă distracțiile par inofensive pe termen scurt (lasă că mă apuc mâine de lucru), în final, ele își au consecințele. La fel, rău prieten, pentru că în prima lună după ce te apuci să studiezi/să lucrezi ceva, pare că e în zadar, dar cu timpul, roadele muncii se vor vedea.
    Nu vreau să par filozof în ale timpului, dar câteva din propria experiență mai vreau să împărtășesc:
    1. Serialele în general nu-ți fură din timp doar în momentul vizionării, pentru că, după vizionare, mintea nu mai e liniștită, concentrată, adăugând încă poate pe atât „timpilor morți”. Un film, recomand, în special cele care te învață ceva, atunci când dorești un moment de relaxare, singur sau alături de cineva drag, un alt moment în afara celor care cu adevărat te ajută să-ți menții sănătatea, atât fizică, cât și mintală.
    2. Timpul e atât de prețios și, de regulă, realizezi acest lucru abia atunci când se apropie un termen limită, atunci când ești supus la teste de către viață sau de către alții ce vor să-ți cumpere timpul, aptitudinile tale și privești cum zboară filele din calendar, dorind să fi învățat aceste lucruri mai devreme, cum ar fi, să zicem, în „anii de aur” pierduți.
    Din domeniul spiritualității aflăm o zicală: „Muncește ca și cum n-ai muri niciodată, dar îngrijește-te de suflet ca și cum ai muri mâine.”
    Numai bine și spor la îndeplinit obiectivele!

  2. Și eu sunt tipul de om indragostit de seriale. Sau, cel puțin, am fost. Am avut perioade in care viozionam cate 6-7 sezoane in 2-3 luni. Pierdeam nopțile și zilele in nestire. Regret asta? Mai mult sau mai puțin, pentru ca am învățat limba engleză uitându-mă la seriale. As mai face acum asta? Nu.
    De ceva timp, mi-am stabilit ca principiu a nu mă uita la seriale, pentru o perioadă nedeterminată, deocamdată. Pentru ca am realizat ca in etapa asta din viața mea, cel mai bine îmi este fără. La un moment dat, poate voi începe sa o fac din nou, deși sunt sigur ca as viziona serii cu tematici complet diferite. Și da, as încerca sa aplic metoda din articol, chiar e una care m-ar motiva.

Lasă un răspuns

Scroll to Top
%d blogeri au apreciat: