Administrarea banilor

Administrarea banilor se face indiferent de statutul tău (antreprenor, angajat, investitor). Ea ar trebui văzută ca și o contabilitate personală, dacă nu ești încă căsătorit(ă), sau contabilitatea familiei.

Am primit din partea mai multor persoane feedback, precum metodele sunt banalități, știute de toată lumea, iar pe deasupra sunt și lipsite de suficiente argumente motivaționale. Ei bine, metoda de azi, va fi extrem de banală, iar despre argumente, îți dau libertatea de a săpa și descoperi singur comorile.

Acum, hai să ne îndreptăm înspre subiectul de azi, dar bineînțeles vom începe printr-o întrebare.

Care lapte îl vei savura și aprecia mai mult? Cel cumpărat dintr-un supermarket, sau cel de la propriul animal, pe care l-ai crescut de când era un copilaș?

Te rog, fă o pauză și lasă un comentariu mai jos cu răspunsul tău la întrebarea asta, bineînțeles, aș aprecia dacă ar fi însoțit de argumente. După ce vor fi minim 10 răspunsuri, voi răspunde și eu la întrebare.

Statistic vorbind, peste 90% din oameni cheltuie mai mult decât își permit. Dar, cu aceasta metodă, vei putea ști exact cât îți permiți să cheltui, iar pe deasupra vei rămâne cu bani la sfârșitul lunii/anului.

Cum ar fi să știi că îți permiți un concediu de X Euro pe an, fără datorii și cu buget chiar și pentru situații neprevăzute? Sau, fiind în pragul unei crize economice, să ai niște bani, pentru 6-12 luni, în cazul în care sursa de venit se prăbușește temporar? Sau poate vrei să investești mai mult?

Metoda mai prezintă un beneficiu colosal, dar pentru a-l putea înțelege, trebuie să practici această metodă pentru minim 6 luni de zile.

Când se face metoda? De fiecare dată când intră bani în contul tău personal, înainte de a plăti facturile și de alte cheltuieli.

Cu cine? Cu toți membrii familiei.

Dacă nu ai venituri fixe, va trebui să calculezi raportat la veniturile medii pe an (aduni toate veniturile din an și împărți la 12).

Ei, de acum, metoda: pe un caiet/agendă, chiar și o foaie (recomandat e să fie cumva legate), se scrie data și suma intrată. Apoi, se calculează zeciuiala (dacă o practici), se scriu cheltuielile cunoscute (de la o lună la alta vei deveni mai bun la asta). La cheltuieli, recomandat e să le grupezi pe categorii: utilități, alimente, combustibil mașină, dentist, etc. Apoi, se scad toate cheltuielile din suma intrată, iar rezultatul e ceea ce ne interesează cel mai mult.

Ce facem cu rezultatul? Îl împărțim în minim 3 conturi separate. Pentru simplitate, recomandat e să se înceapă cu 3, iar în timp să se adauge și alte conturi. Pentru fiecare cont veți decide în familie, în procente, cât să alocați, ca în final, strategia să arate cam așa:

  • Cont 1 – investiții, 50%
  • Cont 2 – visuri, 25%
  • Cont 3 – urgențe, 25%

Procentele le decideți voi, dar dacă nu aveți alte priorități, exemplul de mai sus este numai bun pentru început.

Revenind la suma rezultată, te rog să calculezi și cât reprezintă din suma intrată, tot așa, în procente. De ce? Pentru că vei vrea să optimizezi, astfel încât să crești procentul.

Metoda se aplică tuturor celor care au venituri, adică chiar și celor care zic că nu le ajung banii. Rezultatul poate fi și negativ, dar aceasta este un caz în care trebuie luate măsuri urgente. Se poate lucra chiar și cu o sumă de 1 Ron, sau 10 Ron. Doar că visurile vor fi la scara asta.

Cât punem în conturi, e clar, dar la ce, sau cum îi folosim, ar trebui date câteva repere. Contul de investiții se consumă luând în calcul articolul de pe acest blog: „investiții vs achiziții”. Contul de urgențe ar trebui să fie neatins o perioadă bună de timp, pentru a acumula o sumă substanțială, el fiind folosit doar în situații de criză, cu adevărat urgente. Procentul poate scădea o dată ce se adună echivalentul necesarului cheltuielilor lunare înmulțit cu 6, sau 12.

Acum visurile, trebuie văzute ca și mici recompense pentru eforturile depuse zilnic. Unii aleg concedii, alții noi jucării, haine, sau combinații între acestea. Dacă vă doriți un concediu, iar suma rezultată este, să spunem, 1000 Ron, atunci, în contul de visuri, intră 250 Ron. Asta înseamnă că îți permiți un concediu de 3000 Ron, o dată pe an. Dar dacă vrei să mai cumperi și alte lucruri, poate decizi să cheltui 50 Ron, în fiecare lună, iar restul de 200 să rămână pentru concediu, ajungând să îți permiți un concediu de 2400 Ron pe an.

Dacă ți-a plăcut și crezi că e util și pentru alții, distribuie și dă-mi, te rog, un feedback.

1 thought on “Administrarea banilor”

Lasă un răspuns

Scroll to Top
%d blogeri au apreciat: