Un evreu, cu mustață, zicea că dacă nu ne schimbăm mentalitatea, nu avem cum să obținem rezultate diferite de cele actuale. Eu as mai adăuga lângă mentalitate si obiceiurile, dar sper să tratăm acest subiect, mai în detaliu, altădată.
Dar, la modă acum e vorba asta la oameni: „aș face, dar n-am timp”. Când aud scuza asta, de cele mai multe ori, mă enervez. De ce? Că de fapt, scuza asta e pentru cei care vor să procrastineze (vezi partea a III-a din seria „începe cu Eu”). Când spui vorba asta, practic îți faci creierul să fie mai leneș, să nu mai găsească vreo soluție. Dacă vrei să faci ceva, care aparent ar dura mult, iar programul tău este extrem de aglomerat, începe cu următoarea întrebare:
„Cum să îmi administrez timpul, în așa fel încât să pot face și acest nou lucru?”
Un alt om mare, spunea că dacă nu ai 10 minute pentru tine, în fiecare zi, atunci nu ai o viață. Eu spun, că dacă nu ai măcar 30 de minute pe zi, alocate pentru dezvoltarea personală, viața ta, în timp, va fi un calvar pentru cei din jurul tău, dar mai grav, că și pentru tine.
Hai să trecem la metodă, că nu vreau să îți răpesc tot timpul alocat dezvoltării personale. În primul rând, regula de abordare a unui subiect este: „de la departe la aproape”. Adică mai întâi privești pădurea de pe o înălțime, ca mai apoi să intri în ea, să studiezi copacii. Concret, o zi are 24 de ore. Un program echilibrat ar fi așa:
- 8 ore de somn
- 8 ore de muncă
- 8 ore pentru mine
Asta-i pădurea, iar de acum începe frumusețea individualității copacilor. Unii lucrează mai mult, alții, dorm mai mult, dar când stai și te gândești că marea majoritate, ignoră acele 8 ore alocate pentru mine. Mai bine spus, le administrează greșit. Să luăm un exemplu din viața mea și apoi prezentăm concret metoda. Lucram la o multinațională, cu program flexibil, dar timpul alocat deplasării de acasă, la sediul firmei era de minim 35 de minute doar dus. Punându-mi întrebarea de mai sus, am ajuns la soluția, de a veni la muncă, când nu era trafic: dimineața la ora 6, eram la firmă, iar la 3, plecam, când tot așa, traficul era super ok. De la 35 de minute, la maxim 15 minute. Fain, nu? Eu astea le numesc optimizări, ce implică anumite sacrificii, care merită de numai. Eu de la ora 3:15 puteam să rezolv o grămadă de lucruri, ieșeam la plimbare cu familia și câte și mai câte.
Nu-i așa că atunci când ai văzut scris cum se împarte ziua mai sus, parcă vedeai altfel? Aproape toate metodele eficiente sunt pe baza scrisului, dar mai multe detalii despre asta, tot așa, pe altădată.
Acum metoda: ia o foaie de hârtie, un pix și scrie programul tău de zi cu zi, ăla uzual. Exemplu:
- 5:00 – 5:10: mă trezesc
- 5:10 – 6:10: dezvoltare personală pe plan spiritual
- 6:10 – 6:30 – mănânc, mă pregătesc
- …
Ai prins ideea. După ce ai făcut asta, vezi unde și cum ai putea face să adaugi un obicei nou în viața ta, iar dacă nu găsești timp, în programul actual, gândește-te la o soluție. Foaia, pune-o undeva la vedere, lipită de un perete, pe care ochii tăi îl vizitează de mai multe ori pe zi.
O altă greșeală des întâlnită e asta: ” nu mă apuc pentru că am nevoie de 3 ore libere”.
Nu, schimbarea o poți face și cu 30 de minute pe zi. Uite, să te apuci, să citești o carte, de dezvoltare personală, alocând 30 de minute pe zi e mai bine decât să citești 3 ore în continuu. De ce? Gradul de atenție va fi constant ridicat, iar în cele 30 de minute, dacă e o carte bună, sigur vei găsi un subiect la care să meditezi toată ziua.
Dacă vrei să îți recomand o listă de cărți bune, spune-mi.
Ce părere ai despre articolul acesta? Dă-mi te rog un feedback și un share, să creștem comunitatea aceasta.
P.S. ți-ai dat seama cine sunt oamenii citați? Evreul cu mustață și omul mare? Nu încerc să-mi atribui ceva ce nu-i al meu, dar am zis că ar fi mai interesant să fac sub forma unor ghicitori.
Ideea cu cititul din cărți de dezvoltare personala câte un pic pe zi am primit-o și eu acuma ceva timp și o practic și mi se pare super ok. Mi-am făcut timp dimineața și mă trezesc mai devreme și citesc zilnic câte un capitol dintr-o carte de dezvoltare personală și ajută enorm, chiar gândești altfel toate acele lucruri citite și te gândești mai des la ele pe parcursul zilei.
Pingback: Venezuela la pământ – Invata sa tranzactionezi