Atenție! Suntem în criză!

Știai că suntem în criză de ceva timp?

Mai exact, de pe vremea guvernului Dăncilă, când practic valoarea întreagă a pământului românesc, a fost depășit de valoarea împrumuturilor făcute de statul român.

Ai putea spune: „dacă era așa, se anunța”, sau: „nu se intră în criză doar de la asta, că împrumutul îl returnezi în timp, singurelele pierderi fiind doar dobânzile”.

Ambele variante sunt pertinente, de aceea, dacă rămâi pe frecvență, le dezvoltăm pe fiecare în parte.

Pentru prima variantă, ce spunea că: dacă era așa s-ar fi anunțat, trebuie să înțelegem că interesele politice sunt atât de mari, încât se face tot posibilul să se ascundă adevărul. Partea nasoală, e că și funcționează. Absolut nimeni nu vorbește despre criza economică în media.

Și de ce se ascunde adevărul? Din cauza alegerilor. Toți politicienii, fac tot posibilul să convingă poporul să le dea un vot. Au fost voturile prezidențiale, acum, se pregătesc pentru alegerile locale și cele parlamentare. Efectiv, nu ai cum să ceri voturi, prezentând orizonturi noi și frumoase, dacă le zici oamenilor de cât de adâncă e criza, în timp ce, aceasta, nu are mari șanse să se stingă prea repede. Da, vorbim despre o criză ce poate dura și 10 ani. Problema cea mai mare fiind asta: din cauză că nu se anunță, nu se caută soluții, aceasta având efectul de a adânci criza.

Acum, îți dai seama că, în momentul când criza va fi anunțată, lucrurile vor fi cumplite.

Hai să analizăm și al doilea caz. Cel cu împrumuturile. De ce am folosit exemplul acesta?

Pentru că o criză economică este anunțată de bănci și nu de politicieni.

Când băncile au anunțat că datoria României a depășit valoarea pământului românesc, este exact ca și cum ai avea un venit lunar de 2000 Ron, dar ratele au ajuns să depășească valoarea raportată la suma aceasta. Dacă ești persoană fizică, și vei vrea să mai iei un credit ipotecar, banca nu îți va acorda acest credit, deoarece nu mai ai ce ipoteca, iar banca nu va risca cu tine. În schimb, dacă ești un stat, banca poate depăși acest plafon, pentru că împrumutul făcut unui stat este lipsit, aproape complet, de riscuri.

Dar de ce băncile nu zic nimic? De ce nu anunță criza?

Dacă ai urmărit puțin principalele preocupări ale guvernului Orban, ai observat că oamenii au vrut cu orice preț să ajute băncile. Ba să elimine OUG 114, ba să ierte niște datorii ale unor bănci (datorii de doar câteva sute de milioane de euro).

De ce toate acestea? Eu cred că principalul motiv e acesta: „vă rugăm să nu anunțați criza, că nu ne vor mai ieși calculele noastre politice, noi vă plătim ca voi să dați în continuare credite, să încurajați cetățenii să consume”.

Mai trebuie amintit și declarațiile lui Mugur Isărescu, care acum un an și ceva, dacă nu chiar 2 ani, recomanda atât băncilor, cât și românilor să nu se mai îndatoreze, deoarece, în caz de stagnare economică, o mare parte din români, nu vor mai putea plăti. Ce să mai zicem de cazul de criză economică?

Dar conduși de lăcomie și mândrie, majoritatea se îndreaptă, cu accelerația călcată la maximum, înspre prăpastia ce stă în fața noastră.

Ar mai fi multe de vorbit, așa că, în următorul articol, vreau să continui discuția, analizând ce efecte ar putea avea Coronavirus, asupra economiei și adâncirii crizei.

Dacă ești printre puținii cititori, iar pe deasupra ai mai și înțeles ideea, dă un comentariu, un like, chiar și un share.

Lasă un răspuns

Scroll to Top
%d blogeri au apreciat: