Bucuria priceperii

boy jumping near grass at daytime
Bucuria priceperii

Cu cât citim mai mult Biblia, cu atât ne dorim și ne rugăm mai mult pentru a fi umpluți de Duhul Sfânt și să primim înțelepciune și pricepere.

În articolul de astăzi, ne vom ocupa doar de pricepere.

Ce e priceperea?

O definiție este: experiența de viață. E bună definiția, numai că, nu o înțelege corect oricine.

Așa că, eu cred că o definiție mai bună și mai ușor de înțeles de oricine ar fi aceasta: ”cu cât pricepi mai multe aspecte ale vieții și te pricepi la ele, fiind bun, cu atât priceperea ta este la un nivel mai înalt/mare/bun.

Și da, n-am spus să fii expert, ci să fii bun. Pentru că, conform definiției, a fi expert înseamnă să fii într-o extremă, extrem de bun și de priceput numai într-un singur domeniu.

Iar experții apar doar într-o societate complicată și, de cele mai multe ori, o societate extremistă.

Și dacă ne oprim pentru câteva momente, vom înțelege foarte repede că nu vei vrea niciodată să fii un expert în ceva pentru că, uite: vrei să fii un expert în vorbire? Dacă da, vei pierde abilitatea de a asculta. Adică, vei fi eventual un mediocru, sau sub mediocru la capitolul ascultare.

Acum mi-e mai simplu să arăt măreția Cuvântului lui Dumnezeu, revelat prin Biblie, care, în general, când vorbește despre pricepere, o așează foarte aproape de înțelepciune. De ce? Pentru că ele se armonizează una pe alta.

De exemplu, pricepem când ajungem să facem ceva, că pentru a fi bun, trebuie să insiști, până treci de acel hop. Și cu cât hopul/bariera/prăpastia este mai mare cu atât răsplata tinde să fie mai mare (vorbim exclusiv de lucruri care duc la bine).

Dar, dacă eliminăm înțelepciunea care ne îndeamnă să ne mai și oprim să privim imaginea în ansamblul ei, prin lentilele Bibliei, noi vom deveni experți, pentru că, bucuria priceperii este una irezistibilă.

Lentilele Bibliei ne spun așa: caută să fii înțelept și apoi priceput. Sau, cu alte cuvinte, prioritizează înțelpciunea. De exemplu, eu mă pot apuca de ceva să învăț și să practic acel ceva, ca să fiu bun.

Dar, dacă nu prioritizez înțelepciunea, care mă îndeamnă la echilibru, cumpătare și creștere și în alte aspecte ale vieții, eu voi rămâne doar în acel domeniu, explorându-l numai pe el.

Și dacă explorez numai un singur domeniu al vieții, chiar dacă voi fi expert la priceperea acelui subiect, nivelul de pricepere al meu va fi unul foarte scăzut, pentru că, priceperea armonizată cu înțelepciunea te fac un om priceput a întregii vieți.

Iar aspectele vieții le putem pune în 5 categorii:

  • credință
  • familie
  • sănătate fizică
  • relații sănătoase
  • finanțe administrate corect

Acum, pentru a ne bucura de priceperea care ne duce la o viață echilibrată, plină de împlinire, trebuie să explorăm, în paralel toate cele 5 categorii, în paralel și să insistăm la ele, pentru că vrem să fim buni la toate 5.

Am folosit în mod intenționat cuvântul explorat în dreptul priceperii sănătoase, pentru că vreau să atrag atenția asupra unui aspect extrem de important:

Generației în creștere acum (copiilor), le este interzisă, inconștient de către cei mai mulți părinți, accesul la explorarea vieții, prin înmânarea ecranelor, ce oferă o explorare a unei lumi false și acționează ca un drog pentru copii.

Acum, înainte de a putea face această acuzație, Domnul mi-a arătat mai multe cazuri de oameni care au consumat droguri și mi-a deschis mintea să înțeleg că, drogul îți omoară capacitatea de a te bucura de altceva în afară de el.

Și acum, spun așa: arată-mi acel expert (cu adevărat expert) din orice domeniu, care să se mai poată bucura să exploreze toate cele 5 categorii ce țin de aspectele vieții.

Ei bine, dacă nu poți să îmi arăți nici măcar unul, atunci, de ce accepți (chiar prin indiferență) să distrugi din fașă, capacitatea generației următoare să se bucure de toate cele 5 aspecte importante ale vieții?

Să nu ne mire faptul că generația următoare va alege să fie numiți sclavi ai tehnologiei…

Și pentru că vorbesc în general părinților și bunicilor, vă îndemn să faceți bucuria priceperii, armonizată cu înțelepciunea Cuvântului lui Dumnezeu, parfumul vostru pe care să-l purtați non-stop, iar dacă aveți ocazia să mărturisiți despre El, vedeți aceasta ca pe cea mai mare onoare.

Aș vrea ca fiecare om, să se bucure din plin de viața Domnului Isus Hristos, trăită în fiecare din noi, la nivel personal, mirosind de la noi, a Domnul Isus Hristos.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru că ne-a dat, în dar, ocazia să trăim o viață frumoasă și minunată, dacă respectăm manualul de utilizare a omului: Biblia!

A lui Dumnezeu să fie toată slava, în veci! Amin.

Lasă un răspuns

Scroll to Top
%d blogeri au apreciat: