Câteva observații, un sfat și un îndemn

person holding orange pen
Câteva observații, un sfat și un îndemn

Pentru că nimănui nu-i place să i se facă observații, în schimb ne place să fim în tabăra celor care fac observații, astăzi, vom face observații la lucrurile din jurul nostru, dar care ne pot impacta viața destul de mult.

Ați observat că am ajuns să avem o singură opinie? Și nu doar la nivel de sat, oraș, sau țară, ci, parcă ni se impune să avem o singură opinie.

Mie asta îmi aduce aminte de când eram mic și urma să joace fotbal naționala României, cu o altă echipă, ce reprezenta altă țară. Și, pentru că eram români, cumva trebuia să ții cu echipa României. Și da, îmi dădea impresia că mi se impune aceasta și era și prezentată ca fiind singura variantă posibilă.

Acuma, vă spun un secret, eu, ținând cu echipa cealaltă, de-a lungul timpului am avut nenumărate victorii, cu mult peste 50%, rata de câștig.

Și de ce vorbesc despre fotbal? Că de pariat nici nu am pariat niciodată și nici nu am de gând să o fac.

Pentru că fotbalul e doar un sport, din care putem învăța multe dacă îl studiem și beneficia și mai mult, dacă îl și practicăm. Dar, până la urmă e doar un sport. Iar când joacă naționala României, nu e același lucru ca și când armata țării/cetății mele mergea la război, pe vremuri, să se bată cu invadatorii. Că dacă așa stăteau lucrurile, cu siguranță țineam cu ai mei.

Dar, atunci, ei luptau pentru siguranța familiei și comunității din care făceau parte. Pe când naționala României, joacă pentru interesele unor boieri.

Acum, informația e scrisă îmbrăcată într-un singur exemplu. Dar, are cuvinte cheie ce te ajută să înțelegi că de fapt, e un principiu aici și un model care se tot repetă.

Ne uităm la jocurile politice și vedem modelul. Dacă te-ai născut, înainte de 2020, ai prins și singura opinie că, în perioada 2020 și 2022, dacă te îmbolnăveai/ răceai, aveai sigur un singur tip de răceală. Nu mai era altă variantă, decât doar tulpini noi la acea variantă. Iar soluția era una singură.

Acum, după ce răceala s-a evaporat și a început perioada războaielor, am aflat că într-un război numai unul singur e bun, iar celălalt e rău. Mie și asta îmi sună a fotbalul de mai sus.

Deci, dacă nu ții cu cine ți se impune, e grav…

Și, în timp ce oamenii stau și se uită atenți la aceste meciuri, în care favoriții impuși joacă, ni se transmite că banii lichizi/fizici, nu mai sunt agreați de societate și trebuie să-i limităm (ca mai apoi să-i scoatem complet) din circulație.

Dacă am ajuns aici, cred că ne ajung observațiile și putem trece la sfatul meu, care sună așa:

Fiți oameni între oameni și căutați să fiți vorbiți de bine, nu neapărat plătiți bine de oameni, trăind în pace cu toți oamenii (măcar cât ține de voi).

Iar sfatul acesta eu zic că e ușor de înțeles, de oricine. Dar, pentru că așa sunt vremurile, când oamenii s-au depărtat unii de alții, iar banii se vor a fi o unealtă de control, haideți să ne dezvoltăm abilități de a comunica mai plăcut și mai eficient cu cei din jurul nostru, căutând să-i ajutăm pe alții, nu pentru un profit financiar, ci pentru un profit spiritual.

Și aici mai atașez un gând: ”Dacă ceea ce fac eu, într-o mare măsură din timpul zilei nu vreau să împărtășesc cu cei mai apropiați mie, poate că merită să fie analizat și cercetat mai bine, că s-ar putea să aibă nevoie de-o schimbare, sau o reformă.

Iar partea care am așteptat-o cel mai mult este îndemnul meu:

Împăcați-vă cu Dumnezeu! Și, din dragostea Lui, prin puterea Lui și pentru El să vă aduceți trupurile voastre ca o jertfă vie, sfântă, plăcută lui Dumnezeu, făcând prin aceasta slujba duhovnicească, prin care să răspândim parfumul împărăției lui Dumnezeu!

Ajută-ne Doamne! Amin!

Iar cât privesc necazurile ce urmează, avem aceste două versete minunate:

Dă-ne ajutor, ca să scăpăm din necaz! Căci ajutorul omului este zadarnic.

Cu Dumnezeu vom face isprăvi mari, și El va zdrobi pe vrăjmașii noștri.

Psalmul 60:11 VDCC

A lui Dumnezeu să fie toată slava, în veci! Amin.

Lasă un răspuns

Scroll to Top
%d blogeri au apreciat: