Citește Habacuc, capitolul 2!
Unii ar putea spune: ”l-am mai citit de câteva ori, așa că, pentru mine/noi, ar fi mai bine să spui să recitim, nu să-l citim.”
Da, numai că, Biblia doar se citește. Adică, mă smeresc, îmi accept neștiința și limitările, îmi ignor grăunța de inteligență, pentru a beneficia de adevărata înțelepciune, împletită și bine armonizată cu pricepere. Și, citesc, ca pentru prima dată, căutând astfel ca: Scriptura/Cuvântul să-mi vorbească.
Bineînțeles că, cel de-al doilea argument (e al doilea și ca importanță), este că, noi trăim într-o permanență schimbare, interioară sau/și exterioară. De aceea, dacă ne apropiem cu smerenie de Cuvânt, tot timpul este nou, deoarece ne vorbește fix pentru perioada în care ne aflăm.
Acum, mie personal nu îmi convine, că mulțimea este uniformizată de aceleași surse media. Ca și imagine, e ca și cum, ai lua oamenii și ai arunca cu gunoi în ei. Chiar dacă pe unul vine o pungă, pe altul o mâncare stricată, ș.a.m.d., per total, toți vor fi murdari și vor mirosi a gunoi.
În schimb, cei care citesc chiar același capitol din Biblie, nu arată la fel. Unul strălucește într-un fel, celălalt îl acompaniază, dar nu la unison, ci armonizând. Să nu mai zic de miros. De data aceasta, e ca un parfum din ăla scump, de nișă: puternic, care se schimbă. Și, pe lângă faptul că se schimbă și nu te poți obișnui cu el, devine din ce în ce mai frumos și mai atrăgător.
Perioada prin care noi traversăm este una de război. Momentan, e unul indirect. Nu știm ce va fi. Dar, este extrem de important să stăm liniștiți și să nu ne îngrijorăm, pentru că aceasta este poruncă pentru noi.
Și văd că, majoritatea merg la Matei 24, citesc și nu înțeleg. Văd porunca enunțată și mai sus, dar, parcă se neliniștesc și mai tare.
De ce?
Răspunsul scurt este: Domnul Isus Hristos, în Matei 24, se adresează ucenicilor Săi. Aceștia sunt oameni crescuți de El. Și chiar și lor El le vorbește în pilde. Iar pentru cineva neavizat, nu poate pătrunde deloc aceste taine și rămâne mai neliniștit.
Așa că, slavă lui Dumnezeu, că avem totuși mai multe locuri în Scripturi, unde, Domnul vorbește, pe înțelesul mulțimii, după cum se poate vedea chiar în versetul 2, din capitolul 2, cartea Habacuc.
Domnul mi-a răspuns, și a zis: „Scrie prorocia, și sap-o pe table, ca să se poată citi ușor!
Habacuc 2:2 VDCC
Dar, după ce Domnul îmi vorbește într-un mod ușor de înțeles, în semn de mulțumire și iubire față de El, eu, vreau să cresc, pentru ca să-L cunosc mai mult pe Domnul.
Și astfel, ajung să înțeleg că, Legea, este un îndrumător spre Hristos, după cum spune Pavel, în Galateni 3.
Astfel, Legea ne-a fost un îndrumător (grecește: Pedagog) spre Hristos, ca să fim socotiți neprihăniți prin credință. După ce a venit credința, nu mai suntem sub îndrumătorul acesta. Căci toți sunteți fii ai lui Dumnezeu prin credința în Hristos Isus.
Galateni 3:24-26 VDCC
Și ce înțelegem din asta?
Da, am nevoie, cât sunt mic, să fiu învățat și ajutat să cresc. Iar testul cu Matei 24 este unul potrivit, prin care să pot vedea nivelul de creștere pe care Domnul L-a făcut în dreptul meu. Dacă, după ce citesc Matei 24, mă gândesc tot la război și la ce vorbește lumea, mult mai potrivit este să apelez la Habacuc 2 și să-l citesc până elimin neliniștea.
Abia atunci, mă apuc, de studierea cuvintelor Domnului Isus Hristos, din Evanghelii.
Și să nu uităm:
Nu vă înșelați: „Dumnezeu nu Se lasă să fie batjocorit.” Ce seamănă omul, aceea va și secera. Cine seamănă în firea lui pământească va secera din firea pământească putrezirea, dar cine seamănă în Duhul va cesera din Duhul viața veșnică.
Galateni 6:7-8 VDCC
Dacă căutăm să vorbim cu lemnul, sau piatra neînsuflețită de un duh viu, firea va prinde putere și ne va ținea în putrezire.
În schimb, dacă sădim Cuvântul lui Dumnezeu în noi, vom culege dragostea, pacea, liniștea și viața veșnică.
Doamne, umple-ne Tu cu Harul Tău și cu Duhul Tău cel Sfânt, pe fiecare în parte! Amin.
A lui Dumnezeu să fie toată slava, în veci! Amin.