Mașina de cusut, cu ața roz
Ca orice culoare, și rozul, are o semnificație interesantă. Rozul reprezintă compasiunea, grija și dragostea. Ba chiar, în psihologia culorilor, rozul este un semn de speranță. S-a mai putut observa că rozul calmează chiar și prizonierii violenți și agresivi, dacă au stau pentru o perioadă de timp, cu precizarea însă că, expunerea prea lungă la roz, poate avea efectul opus (sursa aici).
Haideți acum să aruncăm o privire și în societate. Rozul a fost la modă o perioadă destul de lungă. Atât de lungă, încât, devenea enervant. Apoi, a rămas o culoare doar pentru fetițe. Fetele și doamnele au migrat înspre alte culori.
Aș spune că în mod voit s-a vopsit o perioadă tot ce se putea în roz. Pentru că doar așa reușești să îi faci pe oameni să fie scârbiți de ceva. Iar negrul și culorile întunecate pot intra acum în scena, ca să înlocuiască culorile deschise.
Pentru a completa contextul, trebuie să atingem și mașina de cusut.
În esență, e doar un ac mecanizat, cu anumite caracteristici și avantaje tehnice, în funcție de model.
Iar mașina de cusut, în sine, ea nu face altceva decât găuri. Totuși, îmi place imaginea mașinii de cusut, care, pare să facă numai despărțire, dar, îmbinată cu o ață, unește bucăți textile, creând, noi forme și modele de haine.
Și de-acum putem îmbina și noi mașina de cusut cu ața roz. Luăm o papiotă cu fir roz, o conectăm la mașină, punem materialul și începem procesul de cusut.
Dar ce să vezi? Cusătura iese bine, dar nu e de culoarea roz, ci un maro-verzui.
Hmm…
Oprim procesul și verificăm culoarea aței. E roz.
Apoi, urmărim firul și găsim că, pe cursa acului avem amplasată niște vaselină.
Se pare că noi avem un model destul de unic, de mașină de cusut. Proiectantul acestei mașini, a construit-o cu un sistem de auto-ascuțire a acului.
Dar, aceasta are și un dezavantaj: scârțâie. Așa că, operatorul mașinii de dinainte, a hotărât să pună puțină vaselină, considerând că merită făcut acest compromis.
Tu ce zici? Să curățăm mașina și să o folosim răbdând scrâțâitul, sau să o lăsăm unsă cu vaselină, sperând că ața nu se va vedea?
Măsurând cât trebuie răbdat acel scrârțâit, în comparație cu viața lungă a hainei, aș spune că: înțelept e să răbdăm.
Și cum am putea să răbdăm, când încercările strigă la noi: „măcar îngrijorați-vă!”?
Răspunsul e unul simplu:
”Fiți plini de Duhul Sfânt!”.
Iar plinătatea Duhului, va rodi, în mine răbdarea, pacea și dragostea, eliminând îngrijorarea.
”Teoretic e simplu, practic e greu!”, aud des spunând asta.
Atunci, cu toate că se subînțelege, pot face doar o simplă completare: ”Fiți oricând plini de Duhul Sfânt!”.
De aceea, dați-vă și voi toate silințele ca să uniți cu credința voastră fapta; cu fapta, cunoștința; cu cunoștința, înfrânarea; cu înfrânarea, răbdarea; cu răbdarea, evlavia; cu evlavia, dragostea de frați; cu dragostea de frați, iubirea de oameni.
Căci, dacă aveți din belșug aceste lucuri în voi, ele nu vă vor lăsa să fiți nici leneși, nici neroditori în ceea ce provește deplina cunoștință a Domnului nostru Isus Hristos.
Dar cine nu are aceste lucruri este orb, umblă cu ochii închiși și a uitat că a fost curățit de vechile lui păcate.
De aceea, fraților, căutațo cu atât mai mult să vă întăriți chemarea și alegerea voastră, căci, dacă faceți lucrul acesta, nu veți aluneca niciodată.
În adevăr, în chipul acesta vi se va da din belșug intrare în Împărăția veșnică a Domnului și Mântuitorului nostru Isus Hristos.
2 Petru 1:5-11 VDCC
A lui Dumnezeu să fie toată slava, în veci! Amin.