Dacă săptămâna trecută am vorbit despre importanța emoțiilor în viața omului, astăzi haideți să tratăm un subiect legat de emoțiile care ne duc la eșec.
Înainte de a prezenta cele două emoții, vreau să ne facem înțeles că orice emoție este foarte bună. Dar, trebuie studiată și utilizată cu măsură, când trebuie.
Dacă ar fi să revenim la bursa financiară, trebuie să știți că peste 80% din utilizatorii care tranzacționează, într-un final ajung să piardă banii. Iar acei oameni, pierd din cauza lor, că nu se educă. Iar fără educație, omul ajunge să ia o decizie pur emoțională, bazată pe frică și/sau lăcomie. Haideți să facem o paralelă cu ceva ce, eu am recoltat chiar zilele trecute, din grădină. Dacă eu mai lăsam ceapa să se facă mai mare, șansele să o pierd erau mult mai mari, decât cele de a scoate o recoltă mult mai bogată. Așa că, am scos niște cepe mici si mijlocii, predominante, cele mijlocii. Menționez că nu am avut nici măcar o ceapă mare, din aia ca la magazin, sau chiar și in piață. Dar decizia este luată pe rațiune, nu pe emoții. Cum ar fi fost însă, dacă acționam pe baza lăcomiei? Ceapa se va face mult mai mare, mai aștept, in 2-3 săptămâni îmi dublez producția și o să am pentru toată iarna, ba încă să mai dau și la alții. De ce zic că ar fi lăcomie? Pentru că, un vecin cu experiență enormă pe agricultură, îmi explica, cu o zi înainte, de ce el a scos ceapa lui (tot așa, de dimensiuni medii). Motivul era simplu: de la ploile astea multe, vârful cepei începea să putrezească și începea procesul de extindere a mustăților. Am rămas cu adevărat fascinat de acest fenomen, pe care eu, nu l-aș fi observat nici în ani buni, mai ales că totul se întâmplă „pe nevăzute”, în pământ, iar putregaiul acela e destul de bine camuflat. Deci, eu puteam să fiu ignorant, să spun că el habar n-are, sau că e un fricos și aș fi înaintat înainte cu lăcomie înspre producția de vis, prin care puteam să demonstrez tuturor că dacă riști, câștigi. Principiul este adevărat. Eu puteam să fac așa, dar anul acesta cred că aveam șanse mai mari să câștig experiență și mai puțină ceapă bună de iarnă. Dar ăsta ar fi un caz fericit. De obicei, oamenii care pierd, în urma lăcomiei, vor acționa asupra acelui ceva cu foarte multă frică. Vorba aia: „după ce te frigi cu lapte, sufli și-n iaurt”.
Sau ce-ar fi fost să fi luat o decizie luată pe frică? După prima gheață, aș fi recoltat totul, iar profitul era extrem de mic.
Dar pentru că îmi doresc ca articolele să fie destul de scurte, săptămâna viitoare continuăm subiectul. Atunci prezint mai în detaliu decizia mea din grădină, bazată pe principiile învățate din bursa financiară, principii, ce le veți putea testa în orice alt domeniu.
Pana la urma nu ne-ati lamurit cat a fost productia la ar, sau hectar daca e mai mare. Cu date, sa ne facem o parere.
Săptămâna viitoare continuăm subiectul acesta 🙂