Cum putem înțelege mai multe din pilda neghinei?

wheat grains closeup photography

Cum putem înțelege mai multe din pilda neghinei?

Când citim Evanghelia după Matei și ajungem la capitolul 13, Domnul Isus Hristos, vorbește mulțimii în pilde.

Ooh și ce dulci sunt cuvintele Lui! Dulci, plăcute și atât de benefice pentru noi. Iar când citesc, parcă-L aud pe Domnul vorbind, iar eu sunt în audiența Lui.

Numai că, mă simt puțin stingher, deoarece, pildele Lui, conțin elemente pe care noi, oamenii moderni, le-am scos din noțiuni elementare și le-am încadrat într-o industrie „urâtă, grea și murdară” și anume: agricultura.

Poate că, unii din noi, încercăm să ne apropiem de creație, plantând diverse legume și fructe. Dar, am observat că mai nimeni, dacă își face grădină, nu alege să planteze câteva rânduri de grâu.

Dacă e să planteze vreo cereală, merge la sigur cu porumb.

Totuși, neghina, se simte în largul ei, în grâu. De ce? Pentru că, poate fi confundată cu grâul, atât de bine seamănă.

Acum, pentru cei, care aveți curiozitatea șlefuită, nu căutați ”neghină”, pe Google, ci, căutați: ”tares” (cuvântul în Engleză). Și, veți găsi acea iarbă lungă, care, seamănă izbitor de bine cu grâul. Aceea e neghina.

Numai că, veți observa că, există diferențe minore, dar totuși extrem de importante. De exemplu, la grâu, semințele se alinează într-un grup/șir perfect. Îmi aduce aminte de cum leagă unii meșteri usturoiul, în acel șir perfect.

În schimb, neghina, are și ea semințele așezate, într-un fel de șir, dar întrerupt, pe ici pe colo, precum legătura de usturoi, făcută de un începător, la viteză: trei formează un șir, apoi, o pauză, altele 3, un alt șir și așa mai departe.

Dar, atenție, șirul de neghină, devine întrerupt, doar când neghina e la maturitate, când sămânța începe să se coacă. Până atunci, este foarte greu de distins.

Acum, o altă diferență, între grâu și neghină, e, că neghina, dacă se macină împreună cu grâul, rezultatul acestui mix, este unul toxic.

Și astea, le-am spus doar ca să ne facem poftă și curaj să ne plantăm măcar 3 rânduri de grâu, în grădina noastră. Și bineînțeles, că nu plantăm grâul pentru neghină. Neghina va veni cu siguranță, la pachet.

Ci, noi plantăm grâul, pentru că vrem să înțelegem mai multe pasaje din Biblie: de la sămănat, la secerat, iar mai apoi, la prelucrat și mâncat.

Și, dacă tot știm că roșiile și castraveții, din grădina noastră sunt mai gustoși, decât cei din comerț, ce-ar fi să ne punem întrebarea aceasta:

”Ce gust are pâinea, făcută din grâul plantat și măcinat proaspăt de mine? Dar turtele? Au același gust ca cele din comerț?”

De unde știu eu că făina din comerț nu are și neghină în compoziția ei?

Dar aceasta este o întrebare dificilă. Mai bine o tratăm modern, ignorând-o, sau, măcar, ne facem că nici n-ar fi pusă…

Acuma, eu, mă bucur că pot avea un petec mic de pământ. Nu am decât 3 rânduri, pe care-am pus mai multe fructe: zmeură, mure, căpșuni și afine.

Acolo, când lucrez grădina aceea mică, Domnul îmi vorbește. Nu doar acolo, bineînțeles. Dar, ce îmi place atât de mult, e, că Domnul îmi vorbește peste tot, prin toate.

Problema e, că, în lucrurile moderne, Domnul îmi vorbește, prin același susur blând și cald.

Dar, eu, de cele mai multe ori, nu-L aud pe El acolo, deoarece, gălăgia e foarte mare și glasul Domnului este precum șoapta celui de lângă mine, în mijlocul tribunei, când echipa preferată dă gol și toți urlă.

În schimb, Dumnezeu Creatorul, a făcut această lume minunată, care e plină de viață, de mișcare și sens, dar, în același timp, doar retrăgându-mă în această lume, eu mă așez în liniște.

Iar în această liniște, privind cu atenție, făcând ceva util, aud atât de clar vocea Domnului, care, îmi arată, prin creația Sa, lecții peste lecții, care mai de care mai frumoase și mai dulci.

Și după ce văd aceste imagini, explicația are un cu totul alt sens, mult mai profund și mai apăsător. Adică, nu voi mai putea sta indiferent față de o mântuire așa de mare, pentru că, începutul acestei pilde este acesta:

Isus le-a pus înainte o altă pildă și le-a zis: „Împărăția cerurilor se aseamănă cu un om care a semănat o sămânță bună în țarina lui.

Matei 13:24 VDCC

Iar, următoarele versete, până la 43, vă las vouă ocazia să le citiți și recitiți, în liniște, pentru că vreau ca, fiecare din noi, să putem auzi șoapta Duhului Sfânt.

A lui Dumnezeu să fie toată slava, în veci! Amin.

Lasă un răspuns

Scroll to Top
%d blogeri au apreciat: