De ce a fost tăiat părul lui Samson?

person cutting a braided hair with scissors
De ce a fost tăiat părul lui Samson?

Cu toții cred că știm cine a fost frizerul lui Samson. Cumva, la astfel de informații, suntem foarte buni. Dar, acest gen de informație, ne este ușor să le reținem, deoarece, e o informație din categoria bârfelor.

Adică, foarte puțini știu, sau sunt interesați de detaliile unui eșec, din viața unei persoane. Pentru că, dacă am ști detaliile, să avem o imagine cât mai completă, nu ne-am grăbi să zicem la alții, ci, mai degrabă, să văd ce aș schimba în viața mea, pentru a nu avea și eu parte de același eșec.

Dar, cum aceasta, nu interesează pe oameni, în general, bârfa oferă o plăcere pe termen scurt, sufiecientă însă, din nefericire, pentru cei mai mulți. Și aceasta, din cauză că, fiind destul de mulți oameni, apare o altă bârfă, când cea veche nu mai oferă plăcere.

Deci, putem observa imediat de ce bârfa este condamnată de Biblie, pentru că, de fapt, bârfa este un viciu, la fel ca drogurile, alcoolul, tutunul, etc.

Totuși, oamenii care citesc aceste rânduri, nu sunt interesați doar de evenimentele altora și nu se mulțumesc doar să știe că, Dalila, i-a luat puterea lui Samson.

Ci vrem să știm mai multe, nu ca să spunem la alții evenimentul, ci, mai întâi pentru noi, ca să ne întărim cetatea noastră de Dalile, iar apoi, după ce-am făcut noi, putem să-i învățăm și pe tinerii noștri neîncercați, având autoritatea dobândită din experiență.

Acum, Samson, înainte de a se naște, a fost înștiințat prin părinții lui că, puterea lui constă în părul lui.

Întrebare: ”Câți părinți stau aproape de Domnul, astfel încât, Dumnezeu să le spună în ce constă puterea copiilor lor? Pentru că, statistic vorbind, aproape toți tinerii, află lucruri despre înzestrările lor naturale, undeva după 3 decenii de trăit.”

Ce avantaj imens are unul ca Samson, care își cunoaște înzestrările naturale, din pruncie… El exersează și șlefuiește ceea ce trebuie. Bineînțeles, toate acestea cad în special pe ascultarea copilului. Pentru că, fără ascultare, nu există creștere.

Șlefuind cu ce ne-a înzestrat Dumnezeu, ascultând de părinți și de Dumnezeu, El ne crește. Și ajungem să avem putere.

Și îmi place foarte mult imaginea pe care Dumnezeu ne-a dat-o: părul.

Pentru că, părul, când crește, îl pot vedea și oamenii din jurul nostru, chiar și dacă îl ținem în coadă.

Iar când un bărbat este puternic, oamenii vor să stea pe lângă tine.

Dacă ești neînțelept ca Samson, îi vei alunga, preferând să lucrezi singur.

Totuși, când spunem că singur, Samson înțelege, fără alți bărbați în echipă. În schimb, pentru satisfacția lui și pentru a stârni invidia celorlalți bărbați, se înconjoară cu frumusețea și slăbiciunea femeilor.

Astfel, Samson, este și mai puternic în ochii oamenilor, din cauza constrastului pe care el și l-a creat.

El în loc să își ia o femeie puternică, loială și de încredere, el se coboară în locurile josnice și alege ceva slab. Iar această decizie, e drumul spre eșec.

Pentru că dacă soția lui era o evreică de încredere, loială și care să-l iubească cu adevărat, nu ar fi acceptat niciodată să își saboteze propriul bărbat, ceea ce, Dalila face pentru bani.

Dalila este atrasă de puterea lui Samson, dar, ea este o femeie ușoară, adică: oricine îi oferă ceva de care ea să fie atrasă, ea se lasă atrasă. De aceea ea nu poate fi niciodată de încredere.

Și oricât de puternic ar fi un bărbat, femeia atrasă ușor de puterea lui, e o femeie ușoară. Logica lui Dumnezeu e simplu de înțeles aici: ”Te-am crescut, ți-am dat putere, ca să lupți, nu ca să te dai mare!”.

Cu alte cuvinte: folosește-ți puterile, pentru a lupta și câștiga inima unei femei de încredere, pentru ca ea să-ți fie un real ajutor de încredere.

Acum, dacă e să ne întoarcem la părul lui Samson, putem pune întrebarea și mai bine:

”De ce a trebuit să fie tăiat părul lui Samson?”

Pentru că, nu și-a protejat părul mare și singur s-a dus în peștera plină cu lilieci, iar unul din lilieci i s-a blocat în părul lui mare.

Cu toții știm, că dacă un liliac îți intră în părul mare, părul trebuie tăiat, ca să poți scăpa de el, și să speri că vei avea un păr mare, cândva, dar, bineînțeles, după o perioadă, destul de lungă, pentru că, părul nu crește repede.

Și, cu părul fără liliac, puterea poate să-ți revină, dar, ca și Samson, poți face lucruri mari, dar cu niște consecințe grave: sclav, prizonier, legat de mâini și de picioare și, poate cel mai grav, precum liliecii: orb…

Oricare ți-ar fi puterea, stai aproape de Domnul că numai El te iubește! Și stai la lumină, nu prin peșteri! Iar dacă nu ești însurat, ascultând de Domnul și apropiindu-te de El, El îți va arăta și fata pentru care trebuie să lupți o viață întreagă, dar care, îți va fi loială și singura vrednică de iubirea și încrederea ta!

Și toate acestea, pentru că, Dumnezeu ne iubește și ne vrea binele!

A lui Dumnezeu să fie toată slava, în veci! Amin.

Lasă un răspuns

Scroll to Top
%d blogeri au apreciat: