Folosești extra-protecția?

knight armor
Folosești extra-protecția?

Cât de frumoase sunt cetățile, pe care unii din noi au ocazia și posibilitatea să le viziteze. Dar, pe lângă bucurie și fascinație, dacă e să îți imaginezi, încercând să trăiești realitatea de acolo, te înfioară gândul, că venea un străin, pe care nu-l poți vedea deloc ca un prieten și tu trebuia să îți protejezi, cât de bine poți, cu tot ce ai, familia și comunitatea ta.

Și, dacă nu reușești, împreună cu echipa ta, atunci, ai în față distrugerea ta, a familiei tale și a cetății tale.

Noi, în timpurile noastre, tindem să vorbim mai filozofic, vorbind în termeni mai greoi pentru mulți și anume: în loc de ”îți pierzi viața ta, familia ta și cetatea ta”, noi spunem astăzi ”îți pierzi libertatea, dacă accepți înfrângerea”.

Expresia modernă, e mai greoaie, chiar dacă are mai puține cuvinte, deoarece nu îți prezintă concret riscurile.

Iar aceasta, este o problemă, deoarece, te obligă să stai să cauți tu, să studiezi și să înțelegi riscurile, chiar și atunci când nu ai timp. Mai clar, putem înțelege folosind exemplu acesta:

Sunt în cetatea mea. Aud, de la un sol, că un potențial pericol, atentează înspre libertatea individului. Și atunci, fiecare bărbat din cetate, merge pe cont propriu, unde crede el că ar fi bine să studieze potențialul pericol. Dacă e vorba de o ceată de mistreți, e normal ca fiecare să își verifice mai întâi slăbiciunile gospodăriei proprii.

Totuși, dacă e vorba de o armată inamică, care vine spre noi pentru a ne ocupa, nu mai ai timp să meditezi. Ai nevoie să te implici urgent în protejarea cetății, după ce ți-ai pregătit familia și ai pus-o la adăpost. Și nu mai merge fiecare să verifice starea gardului din gospodărie, ci, se verifică turnurile, zidurile, șanțurile, armele și armururile.

Dar toate acestea funcționau, deoarece în capul fiecărui participant, erau foarte clare prezentate riscurile.

Pe când, când folosesc termenul de libertate, fără să îl descriu, lăsându-l la interpretarea fiecăruia, atunci risc să am o categorie de soldați, care să spună:

”Păi, până vine armana inamicului, eu deja mi-am pierdut libertatea, trebuind să fac muncă de sclav aici și când vine timpul confruntării, armura aceasta, deja îmi ia prea multă libertate de mișcare!”.

Ne vine să râdem când ne gândim că un soldat, aflat față în față cu vrăjmașul s-ar plânge de extraprotecția trupului său. Așa ceva nu putem concepe.

Totuși, exact asta facem noi, când în fața inamicului, a duhurilor răutății, a ispitelor, noi lăsăm armele jos, aruncăm armura, ne îndepărtăm de ziduri și ne lăsăm prăduiți de vrăjmaș, doar pentru că, ni se pare nouă, că, dacă ne protejăm, am fi învechiți, încuiați la minte, ultraconservatori, tradiționaliști, etc.

În perioada apostolului Pavel, războaiele, erau mai mult politice, în interiorul imperiului roman. Foarte similar cu perioada noastră. Și, prin Duhul Sfânt, ne este transmis de Pavel:

Căci noi n-avem de luptat împotriva cărnii și sângelui, ci împotriva căpeteniilor, împotriva domniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutății care sunt în locurile cerești.

Efeseni 6 cu 12 VDCC

Și chiar aș vrea să citești și să te incluzi în audiența lui Pavel, citind pentru tine, întreg capitolul 6, din Efeseni.

Înainte de a ne încheia, am această dorință aprinsă să te încurajez să îți iubești duhul tău, mai mult decât îți iubești trupul și sufletul tău la un loc. Și, dacă nu înțelegi care e diferența între duh și suflet, poți da click pe scrisul albastru și vei fi redirecționat către un articol, în care vei putea afla.

Pentru că, dacă îți vei prioritiza iubirea duhului tău, vei vrea să fii mai aproape de Dumnezeu, văzând prin aceleași ”lentile”, prin care și apostolul Pavel se uita la viață și la vrăjmașii de atunci.

Și, de fapt, chiar dacă doar simbolic putem vorbi despre aceasta, puneți ochelarii Duhului Sfânt, iubindu-ți nu trupul și plăcerile sufletului, ci, duhul tău, care arde și este mișcat numai de dragostea lui Dumnezeu. Iar această iubire, te va îndemna înspre ceea ce ai de făcut, pentru a te proteja pe tine, familia ta și cetatea ta.

Deci, duhul tău, te îndeamnă înspre a fi umplut cu Duhul Sfânt, care este Dumnezeu și aceasta este cea mai bună extra-protecție pe care o poți avea vreodată!

Și, prin extra-protecție, vreau să înțelegi aceasta: extraordinara protecție oferită în dar, nouă oamenilor, de către Dumnezeu!

Ce mare ești Tu, Doamne!

A lui Dumnezeu să fie toată slava, în veci! Amin.

Lasă un răspuns

Scroll to Top
%d blogeri au apreciat: