Este turismul o industrie sănătoasă?

silhouette of person on coconut tree
Este turismul o industrie sănătoasă?

În ultimii zeci de ani, turismul s-a promovat la cote astronomice. Dar oare să fie aceasta un lucru bun și sănătos pentru noi?

Haideți într-o călătorie care nu vă va costa bani, dar vă va costa câteva minute, în care mintea vă va consuma multă energie. Totuși, sper să merite.

Deci, fără prea multe alte detalii, cine vrea să se îmbarce, este binevenit și plecăm la drum.

Și pentru că omul nu a fost în stare să construiască un mijloc de transport, capabil să se ridice la un nivel înalt, astăzi vom călători la cel mai înalt nivel, cu cel mai performant mijloc de transport: mintea.

Și, ce-am observat, e că mintea călătorește mai eficient, dacă trupul e ocupat, sau chiar obosit. Și nu, nu mă refer la o minte care trebuie să fie rațională. Pentru că, mintea când trebuie să fie rațională, ea trebuie să muncească pentru trup. Iar când trebuie să muncim, trebuie să fim odihniți pentru a putea presta acea muncă.

Pe când, mintea când călătorește, e ca omul care se duce în concediu. Se duce în concediu pentru că este obosit/epuizat de la muncă și vrea să se odihnească/relaxeze. De aceea și visăm noaptea, când trupul epuizat se odihnește, iar mintea poate călători la capacitatea maximă.

Acum, pentru a porni motorul de călătorie, am observat că trupul trebuie să fie epuizat.

Ok! Cum îl epuizăm, astfel încât să putem beneficia de lucruri bune?

Chiar dacă unii ar râde la această întrebare, aceasta chiar e o întrebare foarte bună. Pentru că, toți oamenii știu să își epuizeze trupul, dar, prin epuizarea lui, își tulbură mintea.

Iar o minte tulburată, e ca un motor care e înecat: nu poate porni în veci!

Și cu această completare nimeni nu mai râde.

Deci, cum ne epuizăm trupul astfel încât să beneficiem tot noi?

Muncind, gândind și vorbind lucruri bune. Iar pentru aceasta avem Biblia, ca și manualul de utilizare a omului. O citim, o studiem ca să o trăim/aplicăm. Și dacă ne epuizăm trupurile făcând aceasta, motorul, oricât de îmbâcsit ar fi, se curăță și devine mai bun decât era de nou.

Acum putem să ne întoarcem la turism, ca și industrie.

Cel mai bine ar fi să punem întrebarea fundamentală, pentru a putea răspunde la întrebarea din titlu.

Această întrebare fundamentală sună cam așa: ”este turismul o industrie de care noi depindem și nu putem trăi fără ea?”

Și pentru că nu ne dorim divizarea prematură, vom furniza două răspunsuri pentru această întrebare:

Primul răspuns este ”Da! Turismul este o industrie fundamentală pentru om, pentru că el doar călătorind poate să se dezvolte!”

Ceea ce e adevărat, cu anumite specificații. Pentru că, oamenii merg în vacanțe, ascultând de sfaturile experților în turism să se relaxeze și ajung mai obosiți decât erau înainte.

Cheltuie mult, dar, spun ei, ”m-am simțit bine măcar!”.

Și, de când a te simți bine înseamnă să te dezvolți?

Așa tranzităm înspre cel de-al doilea răspuns, care sună cam așa: ”Nu! Turismul este o industrie pur comercială, gândită să facă pe omul sărac și mai sărac, oferindu-i o bomboană, care nici aceea nu-i este benefică.”

Hmm, chiar dacă îmi place să dau răspunsul acesta dur uneori, pentru că nu trebuie detaliat varianta aceasta, ne vom întoarce la primul răspuns, ținând cont de ambele.

Turismul unde sunt implicate mase de oameni, e primul semn că mă aflu într-un turism nociv, gândit să mă sărăcească pe cât mai multe planuri. Iar mulțimea, mă încurajează să intru în turmă, să devin invizibil, să renunț la mine și să fac ce face turma. Iar turma nu face lucruri bune, deoarece n-au niciun conducător!

Al doilea avertisment, de care m-aș feri este iluzia de abundență. Dacă mă duc într-un loc, unde găsesc de toate, turismul este la fel de nociv, numai că, e îmbrăcat în alte haine.

Acum, ce-mi place la Biblie, e că ea furnizează experiențe și mai complexe.

De exemplu, scenariul mult așteptat: luăm oamenii din abundență, îi epuizăm trupește la maxim și-i ducem în pustie, unde nu au parte de niciun fel de abundență. Și da, e o mulțime de oameni, pe care nu-i lăsăm fără conducător, ci, au un nor, în timpul zilei și un stâlp de foc, pe timp de noapte.

Și acest turism e cât se poate de sănătos, de benefic și, aș adăuga eu: ar trebui să fie normativă pentru fiecare individ în parte.

Dar, ce mă mai învață Biblia? ”Nu fi extremist!” Din toată mulțimea aceea mare de oameni, doar câțiva au beneficiat de acea dezvoltare personală, prin călătorie.

Celorlalți li s-a părut mai important să moară prin tăgăduire/plângere, decât să crească.

Deci, haideți să nu mai căutăm să călătorim cu trupul, ci mai degrabă să punem trupul nostru să facă lucruri bune, pentru ca mintea curată și limpede să călătorească în voie și astfel să fim un pământ bun și sănătos.

Dar, aceasta e doar o parte, partea noastră. Pentru că, dacă noi facem așa, Dumnezeu garantat Își va face partea Lui! Pentru că, numai El poate să facă să crească ceva!

De aceea să ne apropiem cu toată supunerea, în smerenie, cu pocăință de Dumnezeu, prin credința în Domnul Isus Hristos și să ne încredințăm viața în mâinile Lui!

Ce mare e Dumnezeu!

A lui Dumnezeu să fie toată slava, în veci! Amin.

Lasă un răspuns

Scroll to Top
%d blogeri au apreciat: