Familia – partea I

Fiind un subiect extrem de larg, promit că nu voi trata decât anumite aspecte privind familia.

Dacă ar fi să comparăm familia cu ceva din jurul nostru, nu as putea să o compar cu o buruiană, care iese de la sine și nu aduce niciun beneficiu celor din jurul ei, ci cu o casă, sau cu un copac. Dar pentru început, să vedem de ce am putea să o comparăm cu o casă.

Casa are o temelie, de care mulți știu, dar extremi de puțini oameni o și văd. Dar rolul unei temelii, nu e pentru a înfrumuseța, eu chiar nu am văzut/auzit un designer de temelii. Temelia, sau fundația, are rolul de a susține, pe termen lung, toată construcția. Și dacă tot vorbeam mai sus despre comparații, oare ce anume din familie este temelia? Pentru că nici o temelie nu este făcută dintr-un singur material, eu voi prezenta un material, iar voi, în secțiunea de comentarii, adăugați celelalte. Materialul ales de mine, este exact acel material, care leagă și întărește temelia, adică comunicarea. Mare atenție, că această comunicare, poate fi și extrem de ineficientă, dar vorbim despre asta cu altă ocazie. Pentru săptămâna aceasta (pe acest blog, săptămână începe vineri), dacă stăm și medităm cu atenție la comunicarea din familia noastră, să vedem gradul de eficiență al ei, ca mai apoi să o dezvoltăm mai bine, cred că e suficient.

Înainte de a încheia, aș vrea să precizez faptul că temelia familiei, spre deosebire de cea a unei case, trebuie dezvoltată în permanență. În momentul în care ne oprim șantierul, toată construcția temelia dispare, iar casa se prăbușește. De aceea, în loc să comparăm cu o casă/ fundație, exemplul familiei, mai degrabă folosim ceva creat de Dumnezeu, nu de om și anume copacul. Ce e diferit aici? Temelia copacului (și întreaga construcție) are viață.

Cât de frumoase sunt lucrurile când le tratăm în profunzimea lor, nu?

Dacă nu ai apucat să dai un comentariu, ai ocazia acum. Să nu-ți fie teamă să te exprimi!

3 thoughts on “Familia – partea I”

  1. Nu stiu daca intentionat ai evitat sa incercerci sa definesti familia. Fiind un articol despre familie, era normal sa incepi cu asta. Ai facut referire la communicare ca un fundament al unei familii solide, dar ce te faci cu cel care are doar o pisica si impreuna zic ei ca formeaza o familie fericita. Ar mai fi multe de spus dar inchei cu intrebarea care e diferenta intre comunicare si conversatie.

    1. Chiar mă bucur că ai punctat asta, dar am zis că trebuie să aloc un articol întreg despre cum definim corect familia, iar articolul era deja început când am luat hotărârea aceasta. Legat de întrebare, diferența dintre comunicare și conversație, din punctul meu de vedere, este: într-o conversație tindem să povestim ce s-a mai întâmplat în jurul nostru, pe când într-o comunicare eficientă, transmitem informații interioare, ce ne afectează atât propria viață, cât și pe a celor din jurul nostru. Comunicarea eficientă duce la întărirea relațiilor, deci progres, pe când, conversațiile uzuale, duc mai mult spre un regres, pe termen mediu și lung.

Lasă un răspuns

Scroll to Top
%d blogeri au apreciat: