Felia de pâine și untul
Dacă suntem atenți la viața noastră, din fiecare zi, putem vedea în toate imaginea cu felia de pâine și cu untul.
Imaginea de mai sus cred că e bine să fie descrisă și în cuvinte.
Pe-o farfurie se așează o felie de pâine și o bucată de unt. Persoana care are farfuria aceasta în față sunt eu, sau tu, cititorul.
Lângă farfurie găsesc și unelte de pus untul pe pâine. Că unii pun cu lingurița, iar alții preferă lama dreaptă a cuțitului ține de personalitatea și tehnica fiecăruia.
Totuși, cine alege șervețelul, sau furculița pentru a unge felia cu unt, NU cred că face o alegere înțeleaptă.
Uitându-mă la această imagine, pe care unii o numesc banală, aleg să gândesc cu atitudinea potrivită: ”ce vrea să-mi arate Domnul cu această imagine?”
Cu tot antrenamentul intelectual nu faci nimic dacă Domnul nu intervine și aprinde lumina. Totuși, să rămânem la standardul pe care Dumnezeu ni-L cere: dacă ne-a dat capacitate de gândire și inteligență, să o antrenăm.
Și dacă tot am discutat recent despre motor și mecanică, cred că putem face analogia cu noi, care suntem un motor pe benzină, avem nevoie în primul rând de benzină ca să funcționăm. Benzina este viața și inspirația pe care Dumnezeu ne-o oferă în dar, din dragoste, cu pace și cu bucurie. Dar, benzina este în rezervor (de obicei în spatele mașinii), iar motorul la capătul opus (de obicei, în partea din față).
Deci, vom avea nevoie de o pompiță și de niște conducte/furtunașe, pentru a aduce/transporta benzina din rezervor, la motor. Chiar dacă aparent este ceva simplu, cum aduce Dumnezeu lumina Lui în noi și cum pune El viața în noi și gândurile Lui să ne vorbească interiorului nostru, este ceva imposibil de explicat în detaliu și cu exactitate. Totuși, vom spune teologic că Dumnezeu, prin Duhul Sfânt, vorbește duhului omului, iar duhul omului este singurul capabil să perceapă, să audă și să traducă pentru rațiunea omului.
(De aceea este atât de important să căutăm să împlinim poruncile lui Dumnezeu, hrănindu-ne cu Cuvântul lui Dumnezeu, să ne menținem duhul viu!)
Ajunsă benzina în cilindrul motorului, Dumnezeu ne aprinde și bujia, care face ca bezina să explodeze și să miște pistonul motorului (deci mișcă și motorul).
Dar, dacă pistonul nu este uns, motorul se gripează și nu mai merge, fiind de cele mai multe ori considerat un motor mort.
Iar un piston uns corect, cât trebuie, este simbolul unui om care își folosește și antrenează mintea, arătându-și astfel mulțumirea față de Dumnezeu, că i-a dăruit mintea și inteligența.
Acum, haideți să revenim la imaginea cu felia de pâine și bucata de unt.
Imaginea vine la nivelul minții mele, dar, mă smeresc și cer ca Domnul să mă lumineze și să facă ca bujia să aprindă această benzină primită.
Iar El, cu bucurie îmi spune așa:
Untul, ca să ajungă unt, a trecut prin atâtea procese. O vacă s-a ostenit, umblând și păscând o iarbă bună, ca mai apoi, un gospodar, după întreg procesul ascuns și tainic, de transformare a ierbii, în lapte, mulge vaca și punele laptele la prins. Apoi, acel lapte, după ce s-a prins, așează smântâna deasupra lui, procese pe care oamenii pot doar să le descrie și să se folosească de ele. Ca, luând apoi smântâna, bătând-o bine, să iasă untul la iveală.
La fel și cu felia de pâine. De la sămânța plantată în câmp, la planta ce face spicul bogat în boabe, bătut să fie separată sămânța de paie, la măcinare și filtrare, apoi amestecat cu apă, drojdie și sare și coaptă în fierbințeala cuptorului, lăsată la răcit, poate fi tăiată în felii, ca apoi, mie să îmi ajungă în farfurie.
”Cum poți spune tu că acest lucru e banal, dacă a trecut prin atâtea procese, pentru a ajunge aici?”, îmi spune Domnul.
Iar apoi, același glas dulce și plin de dragoste, îmi spune: ”Unge felia cu unt, cu bucurie și fii plin de pace și de mulțumire!”
Ce frumos vorbește Domnul!
Acum, înțeleg că farfuria este orice situație pe care Domnul mi-o pune în față, în fiecare zi, de mai multe ori pe zi, dar măcar o dată, iar dacă eu nu văd aceasta, nici nu cresc, nici nu-L aud pe Dumnezeu cum îmi vorbește.
Consider că acest articol se va încheia abia după ce deschizi Biblia și citești Psalmul 37.
A lui Dumnezeu să fie toată slava, în veci! Amin.