La ce ajută clasa de mijloc?

Când eram mici se năștea adesea întrebarea aceasta: noi suntem bogați, sau săraci? Cu toții știm că e o jignire să îi spui unui om bogat că „are bani”. Pentru că este ca și cum i-ai spune unui om sănătos și fără cusur că: tot ce poți aprecia la el este faptul că are o mână (el având toate membrele). Dar revenind la întrebarea de mai sus, vom aborda acest subiect din prisma vârstei de atunci. Eram copil și mă întrebam dacă familia mea este una săracă, sau bogată financiar. Și chiar dacă am reușit să atrag atenția unor curioși, vom lăsa familia să aibă parte de intimitatea cuvenită și vom aborda subiectul de acuma, la modul general.

Chiar dacă copiii tind să vadă lumea doar în două non-culori, cu timpul, ne dezvoltăm și începem să distingem mai multe variante de gri, între cele două extreme.

Hai să mai luăm un exemplu. În India, clasa de mijloc, până nu demult, nu exista. Practic ce înseamnă asta? Că avem parte de o discrepanță uriașă între un bogat și un sărac. Deseori întâlneam exemplul cu palatele bogaților, ce trăiau în belșug și iroseau enorm, iar alături, săracii ce nu știau dacă vor mai avea suflare până la următoarea masă. Iar cel mai interesant detaliu aici este că acest sărac nu se va vedea niciodată reușind să ajungă ca vecinul său, bogat.

Clasa de mijloc a fost gândită ca un pod între cele două extreme. Iar pentru cei care nu au citit articolul „podul„, vi-l recomand pentru a înțelege mai bine.

Acum, înțelegem cu toții că este o adevărată oportunitate de a merge pe acest pod. Dar ce e interesant e că majoritatea se aventurează pe pod, dar nu avansează. Scapă de vechiul negru profund, dar nici la jumătate nu ajung. Se urcă pe pod și încep să tremure de frică. Și practic rămân acolo, ori mulțumiți, ori îngroziți. Oricum ar fi, ei nu avansează. Există și manipulări asupra lor, din partea sistemului, dar asta e mai mult o scuză. Până ajungem la „de ce sistemul manipulează?”, trebuie să mai observăm un detaliu foarte important. Podul se aglomerează la intrare astfel că este extrem de greu să mergi mai departe.

De ce e importantă clasa de mijloc pentru sistem? Clasa de mijloc ține economia în funcțiune. Ei sunt oamenii care țin productivitatea sus și tot ei plătesc cele mai multe taxe. De ce ei plătesc cele mai multe taxe vorbim altă dată dacă e corect, sau nu.

Cam atât pentru azi. O săptămână plină de progrese în aventura de pe pod!

Lasă un răspuns

Scroll to Top
%d blogeri au apreciat: