Metaverse, Inteligența artificială, ChatGPT. De ce sunt așa de puternic promovate?

webpage of chatgpt a prototype ai chatbot is seen on the website of openai on iphone or smartphone
Metaverse, Inteligența artificială, ChatGPT. De ce sunt așa de puternic promovate?

Pentru că aceste cuvinte s-ar putea să fie uitate mai repede decât textul acesta, haideți să descriem puțin acești termeni, nu pentru a le ajuta să rămână valabile și în viitor, ci, pentru a nu pierde contextul și pentru a se putea face legăturile cu aceleași idei, dar, denumite diferit.

Metaverse, în anul 1999 a fost promovat ca și Matrix și reprezenta o lume virtuală, în care oamenii reali, stăteau conectați la o lume virtuală, unde își trăiau viața.

Metaverse e de fapt acest univers virtual, prin care, cu o pereche de ochelari și căști speciale, te conectezi la o lume virtuală, unde regulile lumii noastre, nu sunt numaidecât respectate.

Aici sunt cel puțin 2 mari idei, de care, oamenii care promovează acest concept, încearcă să le exploateze, pentru a avea un succes cât mai mare.

Prima e că, tu fizic nu vei fi acolo, ci doar conștiința ta, deci, vei putea trăi veșnic în acel univers virtual.

Și a doua, nu vei avea boli și nici chestii care nu-ți plac.

Iar această plăcere, este intens studiată, în ultimii ani în felul următor: se iau droguri, ciuperci otrăvitoare și orice alte substanțe chimice, care crează halucinații, dar cu efecte secundare extrem de periculoase pentru trupul omului și se integrează în experiența lumii virtuale. De exemplu, aceste substanțe halucinante, îți dau senzația de ”că tu ești cel mai tare, stăpânul lumii”, altele că poți să zbori, etc. Și de exemplu, dacă expunerea la DMT (o substanță chimică extrem de periculoasă), mai mult de 15 minute (cu o strictă urmărire medicală), duce la o moarte sigură și experiența nu ai voie s-o repeți decât o dată la 12 luni, în metaverse, mintea este expusă la aceleași efecte ale acestei substanțe, numai că, ea este una simulată numai la nivelul creierului. Astfel s-a putut ajunge la expunerea la maxim 4 ore pe zi, nu pe an.

Deci, nu știu dacă toți ați înțeles ideea, așa că vreau s-o întăresc și mai tare: ideea de metaverse, este de fapt o lume, în care ești ca un drogat, fără puteri, fără autocontrol, fără conștiință.

Oare merită trăită chiar veșnic așa o nenorocire?! Bineînțeles că un calculator nu poate trăi veșnic! Pe când sufletul și duhul omului sunt veșnice.

Și dacă trupul s-ar odihni (cu toate că și el este chinuit) în acest metaverse, sufletul și duhul omului ar experimenta un fel de iad. Chiar asta caută omul? Sau i se creează o iluzie ca să fie prins și robit de ea, ca apoi să nu mai poată ieși?

Revenim la acest metaverse, după ce facem o tură și pe la taraba inteligenței artificiale și ChatGPT.

ChatGPT e un fel de asistent virtual, care îți poate face sarcini, pe care, tu, în mod normal, dacă lucrezi la calculator, le-ai face, în mod curent. De exemplu, îți poate scrie eseuri, referate, texte argumentative, texte de vânzări, poate avea conversații cu potențialii clienți ai tăi, poate scrie și cod (în ce limbaj de programare vrei) și multe altele. Inclusiv te poate ține de vorbă, având o conversație, prin text, ca și cum ai vorbi cu o persoană.

ChatGPT e de fapt o aplicație, prin care publicului i se arată ce poate face inteligența artificială, astfel invitând oamenii să o folosească și să se învețe cu ea.

Este aceasta periculoasă? Da! Extrem de periculoasă! Și asta o spun chiar cei care au lucrat la ea.

Unii spun că e mai periculoasă decât bomba atomică. Dar de ce oare?

Eu voi prezenta o perspectivă, pe care n-o veți găsi astăzi în părerile celor care se prezintă a fi îngrijorați de inteligența artificială.

Dacă în ChatGBP iau un eseu/carte, sau orice alt text scris de mine, în stilul meu și îl furnizez ca și intrare, iar pe baza acestui text, îi spun că vreau să îmi scrie alte și alte texte, cu teme alese de mine, în stilul meu propriu, el va face aceasta în câteva secunde.

Până aici pare ceva bun, dar urmărește în continuare argumentul.

Tot cu inteligența artificială, s-au făcut aplicații care generează imagini singulare (poze), sau succesive (videoclipuri), prin care pe baza unui text eu pot crea imagini și videoclipuri.

Și asta merge foarte bine și pe audio. Eu astăzi pot să vorbesc la un microfon, iar în timp real, inteligența artificială, îmi schimbă vocea să fie ca a lui Trump, de exemplu.

Asta înseamnă că și vocea mea, poate fi învățată de inteligența artificială, ascultând câteva secunde/minute dintr-o înregistrare în care eu vorbesc. Și dacă credeți că nu există înregistrări cu vocea dumneavoastră, vă invit să vă gândiți la acele firme care vă sună și vă cer acordul/consimțământul ca acea conversație să fie înregistrată.

Iar, de la acea înregistrare, inteligența artificială, poate fi folosită, de un răufăcător, pentru a crea tot felul de mesaje audio și vizuale prin care sunteți ponegriți, făcuți de râs, sau spuse lucruri, pe care nu le-ați spune niciodată.

Astfel, lumea nu va mai ști ce e real și ce e modificat, pentru că, ambele vor părea la fel de reale.

Imaginați-vă acum, să trăiți într-o lume virtuală, cu astfel de probleme. Poate că vi se va zice, că, în lumea virtuală, te poți clona și să îți trimiți clona să muncească, iar tu stai și te distrezi.

Dar, acesta este iadul de fapt, când omul este prins captiv în insula plăcerilor și robit de propriile plăceri, unde nu există nicio împlinire! Totul e doar goană după vânt! Totul e doar deșertăciune! Asta înseamnă că te vei simți exact ca în deșert: singur, însetat, epuizat și deznădăjduit…

Cei care ne-am întâlnit cu Domnul Isus Hristos, am găsit împlinirea în El, primind, prin credința în El apa și pâinea vieții, având nădejdea minunată a reîntâlnirii cu El, trăind de pe acum, în părtășie cu El, prin Duhul Sfânt.

Iar faptul că noi nu căutăm nicio substanță halucinantă este pentru că, noi vrem să-L onorăm pe El cu lauda noastră conștientă și rațională prin ascultarea de Cuvântul Lui.

Deoarece, noi, studiind Cuvântul Lui, în mod conștient și fizic, vedem prezența Lui în viețile noastre. Iar dacă eu intru în altă lume decât cea creată de El, special pentru mine, asta înseamnă că eu caut să mă arăt ca un copil neascultător, față de părinții lui, în raport cu Creatorul meu.

Da, o lume virtuală, de aceeași natură, sunt jocurile pe calculator și nu numai.

Și vreau să închei acest articol cu un verset din Biblie, care este la fel de proaspăt și actual, indiferent de vremuri, de la început, până la sfârșit:

cu cât mai mult sângele lui Hristos, care, prin Duhul cel veșnic, S-a adus pe Sine însuși jertfă fără pată lui Dumnezeu, vă va curăți cugetul vostru de faptele moarte, ca să slujiți Dumnezeului celui viu!

Evrei 9 cu 14 VDCC

Lucrarea Lui minunată, nu a fost una simulată, ci una reală, dureroasă, în lumea aceasta, reală, creată de Dumnezeu!

Și misiunea Lui a avut scopul ca noi să fim salvați, ca să putem sluji Dumnezeului celui viu, nu să fim satisfăcuți de pofte și halucinații, ci ca să ne fie bine și pentru aceasta, noi trebuie să-L slujim pe Dumnezeu!

A lui Dumnezeu să fie toată slava, în veci! Amin.

1 thought on “Metaverse, Inteligența artificială, ChatGPT. De ce sunt așa de puternic promovate?”

Lasă un răspuns

Scroll to Top
%d blogeri au apreciat: