Simulatoarele de viață

man in vr with game riffle playing video game

Trăim vremuri foarte stranii. Ni se recomandă să stăm la distanță unii de alții, să ne vorbim prin măști, iar dacă dorim să experimentăm normalitatea, ni se spune să stăm acasă și să folosim un simulator al acelei nevoi, oferit de evoluția tehnologiei.

E foarte deranjant că, la o analiză chiar și superficială a paragrafului de mai sus, se observă că tehnologia ne este prezentată ca fiind un zeu ce ne oferă soluțiile potrivite și pentru care noi chiar ”trebuie” să ne închinăm.

Dar, oare chiar sunt așa de bune aceste simulatoare? Eu zic că nu, dar haideți să vedem câteva aspecte împreună.

Dacă pe mine mă roade interiorul că vreau să discut ceva cu un grup de prieteni, să avem o dezbatere pe o temă aleasă, sau chiar pe mai multe, și voi încerca să folosesc platformele ce oferă această posibilitate de a ne vedea și auzi, în direct, oare voi trăi eu, aceeași experiență ca și cum aș fi fost împreună cu acei prieteni?

Dacă tratăm superficial lucrurile zicem: ”păi mi-am expus ideile, le-am ascultat și pe ale lor și nah, simt o satisfacție”. Da! Într-adevăr, ți-ai expus unele idei, dar experiența n-a fost deloc completă.

Și când spun că n-a fost completă, este din cauză că, din cauza unor limitări tehnice, ce nu pot fi depășite. Astfel, experienței, îi va lipsi ceva, pe care oamenii nu știu și nici nu analizează să vadă ce e acel ceva, care lipsește.

Înainte de a dezvălui acea lipsă, vreau să mai dau un exemplu, pentru a pregăti terenul și mai bine.

În articolele mai vechi, când tratam subiectul bursa financiară, recomandam să testezi piața financiară pe virtual, apoi, dacă lucrurile merg bine să începi cu sume mici și pe bani economisiți de tine, bani pe care ți-i permiți să-i pierzi. În continuare cred că este cea mai bună abordare a bursei.

Dar, în articolul de astăzi, vorbim despre altceva (ce da, poate fi aplicat oriunde în viață, chiar și pe bursa financiară). Vorbim despre simulatorul care te familiarizează cu bursa, practic tu joci/tranzacționezi, doar că dacă câștigi, sau pierzi banii, în contul tău personal, numărul banilor este neschimbat.

Dar, experiența în sine îți dă ceva emoții, mai ales când vezi că ai înmulțit banii în câteva minute/ore/zile. Doar că, experiența aceasta, chiar dacă este similară, ea este incompletă, deoarece, profitul acela, în realitate nu există, deci, te-ai bucurat degeaba.

Iar dacă, simulatorul îți oferă emoția ca și cum ai câștigat, dar de fapt, tu nu-i poți folosi acei bani câștigați virtual, la fel este și în cazul de mai sus: lipsește ceva.

Iar acel ceva este: hrana sufletului.

Și acum, mulți vor spune: ”ete nah, mare dezvăluire! ce-i aia hrana sufletului? Nu e cumva tot o chestiune nepalpabilă, la fel ca și cu profitul de pe virtual?”

Dacă acceptăm manipularea modernă, da, vom aborda genul acesta de gândire. Și această manipulare spune așa: oamenii sunt ființe fizice, ce au tot felul de nevoi fizice, iar aceste nevoi fizice, trebuie să fie alimentate în permanență. Cu alte cuvinte, se va încerca, cu eforturi colosale, să fim transformați din ființe spirituale, în ființe pur fizice.

Acele mici gesturi și lucruri, cu care sufletul este săturat, ne sunt interzise, acum, din cauza unei chestiuni pur fizice. De la un zâmbet, la o atingere, în fix același timp în care cuvântul face să vibreze atât timpanul fizic, cât și partea spirituală din el, așa începem să ne menținem vii. Exact cum ne spune sursa noastră de autoritate, Biblia, Cuvântul lui Dumnezeu:

Să păziți și să împliniți toate poruncile pe care vi le dau astăzi, ca să trăiți, să vă înmulțiți și să intrați în stăpânirea țării pe care a jurat Domnul că o va da părinților voștri.

Adu-ți aminte de tot drumul pe care te-a călăuzit Domnul Dumnezeul tău în timpul acestor patruzeci de ani în pustiu, ca să te smerească și să te încerce, ca să-ți cunoască pornirile inimii și să vadă dacă ai să păzești sau nu poruncile Lui.

Astfel, te-a smerit, te-a lăsat să suferi de foame și te-a hrănit cu mana, pe care nici tu n-o cunoșteai și nici părinții tăi n-o cunoscuseră, ca să învețe că omul nu trăiește numai cu pâine, ci cu orice lucru care iese din gura Domnului.

Deuteronomul 8:1-3 VDC

Ca o mică paranteză, îți recomand să citești tot capitolul 8 din cartea Deuteronomul; este foarte profundă și plină de mărgăritare ascunse, chiar dacă lucrurile, la suprafață, sunt simple.

Revenind, omul nu se satură numai cu pâine, cu orice lucru care iese din gura Domnului. Păi, ce iese din gura Domnului? Ies cuvinte! Iar aceste cuvinte, ne hrănesc sufletul. Iar dacă sufletul este hrănit, puternic și sănătos, vom fi cu adevărat niște uriași, ce înțeleg că omul este mai întâi spirit și apoi firesc – fizic.

Mă opresc aici, dar, dacă vrei putem continua firul discuției în rubrica de comentarii, sau, dacă avem posibilitatea, să ne bucurăm, dacă se poate să avem o discuție reală, completă, față în față, prin care să experimentăm că Dumnezeu vorbește prin mine și prin tine, iar sufletul nostru, astfel, se va bucura și se va și sătura.

Dumnezeu să ne binecuvinteze pe fiecare în parte!

P.S.: Chiar dacă acest blog este doar o altă formă de a transmite un mesaj, dacă totuși crezi că ar putea avea ceva efecte pozitive în viața cuiva, îi poți trimite și lui/ei acest articol.

Lasă un răspuns

Scroll to Top
%d blogeri au apreciat: