Săptămâna aceasta aș dori să ne concentrăm pe economie. Dar, pentru că economia a fost puternic zdruncinată de deciziile ce au la bază acest COVID-19, haideți să trecem în revistă și datele despre cazurile, la acest moment. (Am decis să îl scriu cât mai dimineață, pentru a fi cât mai actualizate).
Conform worldmeters.info, avem:
Coronavirus
- La nivel global: 3,064,814 cazuri confirmate, din care 211,603 morți și 922,389 vindecați.
- În România: 11,339 cazuri confirmate, din care 641 morți și 3,141 vindecați.
Alte date din sănătate la nivel global
De la începutul anului și până acum au murit:
- 157,578 de gripă sezonieră,
- 544,434 de HIV/AIDS,
- 2,659,872 de cancer,
- 317,674 de malarie,
- 1,619,029 din cauza fumatului,
- 810,025 din cauza consumului de alcool,
- 437,190 accidente rutiere fatale,
- 13,768,405 avorturi.
Pentru a înțelege mai bine, cred că avem nevoie de o perspectivă prin care să observăm și contextul. Așa că, haideți să luam datele din articolul de săptămâna trecută, să vedem evoluția numerelor, în decurs de-o săptămână.
Săptămâna trecută
Coronavirus
La nivel global:
- 2,481,287 de cazuri confirmate, asta înseamnă că delta/diferența este: 583,527
- 170,436 morți, delta: 41,167
- 646,854 vindecați, delta: 275,535
În România:
- 8936 cazuri confirmate, delta: 2403
- 478 morți, delta: 163
- 2017 vindecați, delta: 1124
Alte date din sănătate:
- 148,260 de gripa sezonieră, delta: 9318
- 512,342 de HIV/AIDS, delta: 32,092
- 2,503,080 de cancer, delta: 156,792
- 298,949 de malarie, delta: 18,725
- 1,523,584 din cauza fumatului, delta: 95,445
- 762,276 din cauza consumului de alcool, delta: 47,749
- 411,420 accidente rutiere fatale, delta: 25,770
- 12,956,250 avorturi, delta: 812,155
Nu-mi vine să cred că, într-o singură săptămână au fost uciși, de mână omenească, aproape 1 milion (812 mii) de copii. Iar noi stăm în case pentru a nu pune presiune pe spitale. Se pare că spitalele simt presiunea avorturilor, mai tare decât a Coronavirusului.
Dar, trebuie să stăm în case, să umblăm cu măști care au 5% șanse să ne protejeze, iar testele COVID19, au cam 30% șanse să dea rateuri.
Este o regulă în mass-media: minciuna trebuie spusă cât mai des, ca la un moment dat, oamenii o vor crede.
Haide să luăm un exemplu: campania #staiincasa și #salveazavieti, care nu spun altceva decât asta: dacă eu stau în casă salvez vieți. Totuși, noi stăm în casă, iar numărul morților crește. Unde e minciuna? E mai complexă problema, dar pentru simplificare voi spune atât: campania reală ar fi așa: stai indiferent în casă, ca noi să putem omorî copiii nenăscuți.
Cu aceste informații putem spune că și știrile în care se spune că oamenii mor doar de COVID-19 – sunt știri false, menite să manipuleze mulțimea. Cu alte cuvinte, să bage panica în oameni.
Haideți acum, să trecem la partea economică.
Faptul că suntem obligați să stăm în case, pentru a nu pune presiune pe spitale, înseamnă că punem presiune pe buzunarele tuturor cetățenilor.
Nu se va muri de COVID-19, dar se va muri de stres și presiune psihologică. De unde acest stres și această presiune psihologică?
Păi, haideți să luam un exemplu de om/cetățean simplu:
O familie, cu 1, sau 2 copii, în care ambii părinți lucrau. Poate aveau o mică firmă, ori erau angajați undeva. Între timp, au decis să renunțe la chirie și să își cumpere ceva al lor. Așa că și-au făcut un credit.
Dar să vezi că acum, cu acest stat în casă, avem o lege care îi ajută pe acești oameni și le oferă posibilitate să își amâne plata ratelor pe 9 luni. Asta, ca și cum după astea 9 luni, economia este din nou în picioare și merge mai ceva ca înainte. Bineînțeles, economia, își va reveni, în cel mai bun caz, în vreun an jumătate.
Totuși, economiștii estimează o perioadă de 5-15 ani, ca economia să își revină. Asta înseamnă că acest ajutor, din partea statului, este unul de tip: praf în ochi.
La asta, dacă mai adăugăm și faptul că legea este dată în favoarea băncilor, adică banca nu este obligată să accepte orice cerere de amânare. De fapt, băncii i se dă libertatea de a decide inclusiv dacă va adăuga dobânda pe perioada neplății. Totuși, vestea bună aici este că, legea poate fi schimbată, iar cum urmează o perioadă electorală. sunt șanse să fie modificată pentru a ajuta cetățeanul.
În schimb, creditele IMM Invest, sunt o glumă. După ce statul obligă o firmă să își închidă porțile, acum îi spune, îți dau credit, unde garantez eu și plătesc eu dobânda. Dar clienții nu au bani pentru a veni să cumpere de la firme. Ratele cu ce le plătesc? Iar statul răspunde: ”n-ai plătit ratele? n-ai plătit taxele și impozitele? Poprire pe conturi și executare silită.
Bineînțeles că, în România, o mega campanie manipulatoare spune așa: ”ce-mi pasă mie de patroni și firme? că oricum sunt niște hoți!”
Ce nu știu oamenii e că, aceste firme micuțe românești, oferă locuri de muncă românilor. Chiar foarte multe. Deci, dacă firma nu mai merge, nici angajații nu vor mai putea să-și ia salariile.
Și până să ajungem la șomajul tehnic, hai să mai vedem un detaliu.
Mulți români se duc să lucreze la corporațiile străine, pentru că se plătește mai bine. Ori cumpăr de la LIDL, sau oricare altul, pentru că e puțin mai ieftin. Doar că, ce nu știu ei, e că profiturile acestor firme, se duce în țara de origine. Iar noi, românii, cu fiecare an, avem și mai puțini bani, în economia locală. Am putea vorbi mai mult despre acest subiect, în care să vedem și soluții. Dacă vrei să scriu despre asta, scrie un comentariu mai jos și se rezolvă.
Să revenim la șomajul tehnic. Avem o estimare de 1 milion de cereri (sursa aici). O altă știre spune că mii de locuri de muncă dispar zilnic (sursa aici).
Dar, nouă, ne este prezentat acest șomaj tehnic ca fiind o mană cerescă. Totuși dacă ne uităm pe datele de la finalul lui 2019, observăm că 1 din 4 români, adică, aproximativ 26% dintre angajați, incasează salariul minim pe economie. Asta înseamnă cam 1.4 milioane de persoane.
Știi câți bani vor primi acești oameni în acest minunat șomaj tehnic? 912 Ron, pe hârtie, dar în mână, adică după cotizația pentru pensii, asigurare de sănătate și impozit, minunatata sumă de 534 RON. Câte familii vor putea supraviețui cu acești bani, pentru o lună? Iar la asta, mai adăugăm și declarația ministrului muncii, Violeta Alexandru, în care ni se spune că: Încheierea stării de urgența ar putea crea probleme în ceea ce privește șomajul tehnic. Practic, statul nu va mai putea susține plata acestor indemnizații după data de 15 mai. (sursa aici).
Acum, ai putea să-ți pui întrebarea: nu se putea să fie scutiți acești oameni de cotizația la pensie, sănătate și impozit? Să poată beneficia de 912 RON, nu 534 RON. Răspunsul simplist e acesta: Nu! Nu sunt bani! Răspunsul mai detaliat îl voi prezenta doar dacă există interes.
Așa că, dacă vrei să afli mai multe, trebuie să dai un comentariu, să te abonezi la blog, ori pe mail, ori urmărind pagina de Facebook. Iar dacă ți-a plăcut, poți să și distribui.
Acum, pentru că nu-mi place să închei într-o manieră negativă, zic așa. Biblia nu minte când spune că încrederea în om, este o cursă. De aceea, eu aleg să îmi pun toată încrederea în Dumnezeu, iar El, îmi va da înțelepciune, pricepere și tot ce am nevoie pentru a ieși din orice încercare.
Domnul este păstorul meu: nu voi duce lipsă de nimic! (Ps. 23:1)
Dumnezeu să ne binecuvinteze!