Știrile de marți

După cum am scris în articolul: „fii precaut, dar nu intra în panică„, impactul se apropie…

Au început să apară și declarații oficiale, ce vor reprezenta știrile din săptămâna aceasta.

Să vedem. Prim ministrul desemnat, Florin Cîțu, a făcut o declarație importantă.

El spune că, încă de la începutul anului (pe când era în funcția de ministru al finanțelor publice), au gândit tot felul de scenarii pentru posibile situații negative. Dar acum, ei sunt cei mai potriviți pentru a lua votul de investire, pentru că s-au pregătit pentru un potențial impact, asigurând fondurile ce vor veni ca și sprijin pentru cei care vor avea nevoie mai mare.

Acum, haideți să traducem puțin această declarație politico-economică, deoarece, eu zic că e, cel puțin interesant, dacă nu și de ajutor.

Care sunt soluțiile pentru impact?

Acele împrumuturi făcute înainte, când toate ziarele și televiziunile alertau că ministrul se împrumută în neștire. Acele împrumuturi, sunt cu adevărat o chestiune ce arată că ministrul finanțelor chiar știe ceva economie.

E foarte important să împrumuți bani înainte de anunțarea oficială a crizei, deoarece, după criză, riști să nu mai fie nimeni interesat să te împrumute.

Dar dacă el calcula asta prin ianuarie 2020, asta înseamnă că și el știa de existența crizei, neanunțate, dar prezentă, de prin octombrie-noiembrie 2019.

Mai zice că e pregătit pentru impact. Asta înseamnă că se estimează ceva destul de puternic, dacă s-au împrumutat banii aceia (nu puțini).

Aa, a mai zis că soluțiile sunt pe termen mediu. Dar așteaptă să vadă cum vor putea ajuta și la nivelul legislativ: ori politică monetară, ori fiscală.

Asta e piesa de rezistență. Impactul va fi suficient de puternic astfel încât recuperarea să se vadă abia pe termen mediu (5-15 ani).

De ce Coronavirus e doar scânteia? Deoarece cutremurul acestei pandemii, va produce un tsunami, ce va rade (șterge) orice companie care, nu are rezerve făcute pentru 2-3 ani.

Iar o dată cu dispariția acestor companii, vor dispărea și locurile de muncă…

Asta, ca să nu mai vorbim despre forțarea unor firme de a-și suspenda activitatea, din cauza regulilor impuse de carantină, chiar acum, în timp ce vorbim noi aici.

Dacă e să urmărim puțin înainte, uitându-ne la Italia, vedem cum criza lor anunțată dinainte este adâncită puternic de această carantină. (Am putea estima că va fi similar și la noi).

Tot din afirmațiile premierului, se vor face investiții pentru a regla lucrurile pe termen mediu, ceea ce e bun. Dar pe termen scurt, se vor ajuta prin politica monetară, sau fiscală.

Problema e că, oricum nu se vor putea face prea multe. Scutiri, sau scăderi de taxe și impozite, nu prea contează, când firma respectivă are zero venituri și foarte multe cheltuieli și datorii. E exact frecție la picior de lemn, cel puțin pe termen scurt.

Ce-i de făcut?

Fiți creativi, înțelepți, educați și puneți accent pe ceea ce contează cu adevărat!

Dumnezeu ne așteaptă în rai. Sunt eu mântuit după cum scrie în carte (Biblia)? Sau după ureche?

Lasă un răspuns

Scroll to Top
%d blogeri au apreciat: