Săptămâna aceasta vreau să răspundem la 2 întrebări: ce înseamnă și cum aplicăm, în secolul nostru, principiul: ”aruncă-ți pâinea pe ape!”?.
Chiar dacă am mai scris despre aceasta de mai multe ori și chiar pe la începuturi am tratat un subiect pe tema aceasta, pe de-o parte, nu mi-e greu să mă repet, dar, pe de cealaltă parte, cred că aș putea fi mai explicit acum.
Contextul în care ne aflăm noi, este unul grav. Problema e, că adevăratele probleme vin după ce această campanie de vaccinare va fi finalizată (eu estimez 14 iulie, ca fiind data în care am intra în ”normalitate”).
Dar ce se întânplă după aceasta? Ne vom izbi de adevărata problemă și anume inflația.
Pe 26 martie 2019 scriam cu îngrijorare despre acest subiect, privind spre Venezuela, ca fiind un precedent.
Uite-ne ajunși în 2021, cu faptele împlinite. Rămâne de văzut adevăratele date despre partea sanitară, dar, pe partea economică, haideți să privim la elefantul din încăpere, care este deja prezent.
Inflația înseamnă că banul nu mai valorează cât valora înainte. Pe un limbaj simplu, toți înțelegem că, pe vremuri făceai chiar multe cu 100 de dolari, sau de euro. Acuma nu mai poți face așa de multe, din cauza inflației.
Totuși, ea este normal să fie, dar, cât mai mică.
Inflația pozitivă, stimulează productivitatea muncii, dar și ea ar trebui să fie doar cu câțiva pași înaintea productivității.
Dacă o ia, prea tare înainte, ori intrăm într-o criză și ne venim în fire, ori amânăm (sau mai bine spus, o ascundem) criza și pățim ca Venezuela (cu productivitate spre zero și inflație spre infinit).
Iar dacă toți când ați aflat despre Venezuela stăteați calmi, spunând că: ”e departe țara aceea și e doar ceva izolat”, acum, ne confruntăm cu această problemă, la nivel internațional.
Peste tot în lume (poate cu foarte mici excepții), s-au dat ajutoare pentru susținerea/redresarea economiei. Dar, când oamenii erau închiși în case, ori plini de frică, productivitatea lor era spre zero, în schimb, guvernele printau bani la greu.
Iar inflația în acest caz, nu a stimulat deloc economia, ci mai degrabă s-a obținut o lenevie puternică.
Și așa ajungem pe tărâmul socialist ideal: oamenii nu vor să gândească, vor doar să primească de la guvern ajutor.
Cu o profundă dezamăgire afirm aceasta: acest articol nu este o prezicere la ce va fi, ci, este o constatare a prezentului…
Problemele acestea sunt deja prezente, doar că, oamenii nu le văd. Și da…o dată implementat acest sistem, va trebui să sapi mult mai adânc și să tratezi mult mai serios și profund relația ta personală cu Dumnezeu, pentru că, doar prin El, vei fi biruitor, indiferent de vremuri.
Soluții matematice sunt: în această perioadă este mai bine să faci credit, pentru că, inflația asta uriașă te va ajuta să dai mai puțini bani (ca și valoare), înapoi băncilor.
Unii îți vor spune că nu e bun deloc să ții banii la ciorap că te vei trezi că nu mai valoarează nimic.
Și, din punct de vedere economic, amândouă sfaturile sunt foarte bune și poate că e bine să le analizezi și pe ele.
Dar, eu îți voi spune altceva:
Aruncă-ți pâinea pe ape și, după multă vreme, o vei găsi iarăși!
Împarte-o în șapte și chiar în opt, căci nu știi ce nenorocire poate da peste pământ.
Eclesiastul 11:1-2 VDCC
Și aceasta o văd exact așa: nu mai țin economiile în conturile mele, că se vor risipi în mâinile mele.
Apoi, să mă împrumut eu, ca să-mi cumpăr ce? Un confort mai mare, care-mi va aduce o lenevie și mai mare?
Adevărata problemă cu aceste sfaturi omenești este că, subtil îți spune că vei putea rezolva problemele pe propriile tale forțe. Dar asta este cea mai mare minciună.
Și asculați aici: cei care nu-și vor pune toată încrederea în Domnul, au suferit și vor suferi întotdeauna! Să nu vă lăsați amăgiți!
Strângeți-vă comori în cer, ajutându-i pe săraci, pe văduve și pe orfani.
Investiți-vă toate resursele voastre în Voia Domnului și El vă va da biruință! Dumnezeu răsplătește peste imaginația noastră!
Și vă provoc, să trăiți ce spune Biblia, și astfel să vă aruncați pâinea pe ape.
Această idee, pe care aș vrea s-o înțelegem corect este un har pe care Dumnezeu ni l-a dat: El vrea de la noi credință, ca să se împrumute de la noi, ca mai apoi să ne poată binecuvânta/răsplăti credința noastră.
Ce mare ești Tu Doamne și cât de nepătrunse sunt căile Tale! Totuși, cei neprihăniți, chiar și fără minte, Tu nu-i lași să se rătăcească!
Slavă Ție Tată Ceresc și Sfânt, Sfânt, Sfânt, în veci! Amin